ZG: Odobren kontramiting desničara

Zagrebačka policija odobrila je održavanje kontramitinga u centru Zagreba na dan i u vreme održavanja devete po redu parade ponosa – “Zagreb prajda“.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

20:11

Default images

“Zagreb prajd“ će okupiti aktiviste za prava rodnih manjina iz više evropskih zemalja.

Iako su organizatore i učesnike “Zagreb prajda“ poredili s Hitlerom i prozvali zbog širenja AIDS-a, omladinska organizacija ekstremno desne Hrvatske čiste sranke prava (HČSP) dobila je odobrenje za kontramiting.

U HČSP-a su to obrazložili savršenim odnosima s policijom, uz napomenu da ne vide razlog za zabranu jer su skup uredno prijavili.

"Ne postoje argumenti da se zabrani naš protest. Ne razumem šta je mržnja u tome što sam izneo činjenicu da je AIDS do sada ubio 30 miliona ljudi, a da život koji oni promovišu pogoduje širenje te bolesti", rekao je novinarima predsednik omladine HČSP-a Frano Čirko.

Jedan od organizatora Zagreb prajda Marko Jurčić ističe da protesti i skpovi kao ovaj HČSP-a pozivaju na mržnju, zbog čega apeluje na ministra policije da ga zabrani, jer poziva na rušenje ustavno pravnog poretka zemlje.

Paradu će osim jakih policijskih snaga pratiti i Amnesti Internešnal koji će nakon toga i van zemlje poslati poruku o stanju o osnovnim pravima i slobodama, rekao je Jurčić i dodao da su organizatori u kontaktu s članovima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kojima će preneti ako se šta desi.

HČSP je i lane organizovao kontramiting na Trgu bana Jelačića na kome je bilo 50-ak ljudi koji su vređeli oko 800 učesnika povorke koja je prolazila kraj njih.

Iako su verbalno ili fizički napali nekoliko učesnika povorke a političarku Mirelu Holi doslovno popljuvali, nakon završetka skupa zabeležen je samo jedan napad na nekog od učesnika koji je teže povređen, dok je ranijih godina to bilo mnogo češće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: