Liberali osvojili najviše mandata

Prema nezvaničnim rezultatima, na vanrednim izborima u Holandiji liberali i laburisti su postigli uspeh, a vladajuća Demohrišćanska partija je pretrpela poraz.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

10:59

Default images

Prema 98 odsto prebrojanih glasova, za Narodnu stranku za slobodu i demokratiju je glasalo 24 odsto građana, a za Holandsku laburističku stranku 19,6 procenata.

To je u mandatima 31 od 150 mandata za Narodnu stranku za slobodu i demokratiju i 30 poslaničkih mesta za Holandsku laburističku stranku.

Veliki uspeh postigla je i Partija slobode Gerta Vildersa koja je duplirala broj mesta u parlamentu na 21 i treća je po snazi stranka u zemlji.

Mnogi građani su podržali njegovu često osporavanu poruku biračima: "Više bezbednosti, manje kriminala, manje imigranata, manje islama".

On bi u partijskim pogađanjima mogao da bude "glavni igrač" za obezbeđivanje većine u koalicionoj vladi. Sam Vilders je u jednoj TV debati pokazao ambicije da bude zamenik premijera u budućoj vladi.

Težak poraz pretpeli su demohrišćani višegodišnjeg premijera Balkendea čija Demohrišćanska partija je osvojila svega 21 poslaničko mesto, odnosno 20 manje nego što je dosad imala u parlamentu. Sada se našla tek na četvrtom mestu u parlamentu, posle Vildersove Partije slobode.

Premijer je juče priznao poraz i odmah posle objavljivanja rezultata podneo ostavku kao lider partije i vratio poslanički mandat.

Prema ustavu, kraljica Beatriks će poveriti mandat za formiranje nove vlade liberalu Marku Rutu, pošto je na čelu vodeće partije u zemlji.

Ali, pošto je odnos snaga u parlamentu usitnjen, on će imati velike probleme da formira novu koalcionu vladu pogotovo zato što se zalaže za oštre mere budžetske štenje, sa čime se ne slažu njegovi mogućni partneri u koalicionoj vladi.

Prema procenama analitičra, ti pregovori bi mogli da potraju nedeljama, čak i mesecima.

Ovo su bili četvrti izbori od 2002. godine. Koaliciona vlada se raspala zbog neslaganja oko angažavanja Holandije u NATO snagama u Avganistanu.

U predizbornoj kampanji su dominirale ekonomske teme pošto se zemlja suočila sa recesijom i teškom ekonomskom krizom. U centru pažnje su bila i pitanja vezana za politiku prema imigrantima, mada ne u tolikoj meri kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: