SAD nude pomoć Palestincima

Sjedinjene Američke Države su ponudile pomoć Palestincima u vrednosti od 400 miliona dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

09:16

Default images

Predsednik Barak Obama je posle sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vašingtonu rekao da je situacija u pojasu Gaze "neodrživa".

On je pozvao obe strane da zajednički rade na rešenju konflikta na Bliskom istoku. Izraelska strana mora da zaustavi izgradnju naselja, a Palestinci da spreče svaku akciju koja može da podstakne sukob, kazao je Obama posle sastanka sa palestinskim liderom održanim u Beloj kući.

Obama je dodao da Izrael treba da preispita blokadu Gaze, naglasivši da je, ipak, najbolja garancija - nezavisna palestinska država.

“Ne samo da je status kvo u Gazi neodrživ već i na Bliskom istoku. Vreme je da se ide napred ka pronalasku rešenja. Treba razmišljati o potrebama izraelskih građana, ali i o potrebama Palestinaca koji očajnički žele domovinu”, rekao je Barak Obama.

Obama je apelovao na Izrael i Palestince da narednih meseci učine ustupke i da se vrate mirovnim pregovorima, kako bi stvorili klimu koja će omogućiti napredak. Palestinski lider je pozvao Izraelce da ukinu blokadu u pojasu Gaze.

“Vidimo potrebu da se ukine izraelska opsada palestinskog naroda, treba otvoriti sve prelaze kako bi građevinski materijal i ostale neophodne potrepštine bile dostavljene Palestincima”, apelovao je predsednik Mahmud Abas.

Da je i Izrael spreman da sarađuje, potvrdio je ambasador te zemlje u SAD.

“Otvoreni smo za sve predloge koji će nas dovesti do kompromisa i omogućiti da zadovoljimo potrebe stanovništva u pojasu Gaze, ali i da zaštitimo bezbednost Izraela”, istakao je Majkl Oren, ambasador Izraela u SAD.

Sastanak dvojice lidera zakazan je pre prošlonedeljnog upada izraelskih komandosa kada je ubijeno devet turskih državljana, inače propalestinskih aktivista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: