Dodik: BiH neće priznati Kosovo

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik negira najavu ministra spoljnih poslova Kosova da će BiH uskoro priznati kosovsku nezavisnost, piše "Danas".

Izvor: B92

Subota, 05.06.2010.

00:22

Default images

Republika Srpska nikada neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova, izričit je u izjavi Milorad Dodik, premijer RS.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hiseni izjavio je nakon konferencije ministara Evropske unije i država regiona u Sarajevu, da će BiH uskoro priznati nezavisnost Kosova.

"Ne vidim razloga zašto BiH ne bi priznala nezavisnost i očekujem da će se to uskoro i desiti", kazao je Hiseni.

Milorad Dodik, međutim, ocenjuje najavu šefa diplomatije Kosova "pustim snovima".

"To su pusti snovi jednog ministra nelegalne, samoproglašene države. Garantujem da BiH to nikada neće učiniti. Hiseni se razbacuje floskulama koje ne bi trebalo shvatati ozbiljno", kategoričan je Dodik.

On naglašava nije razgovarao sa drugim predstavnicima vlasti u BiH o toj temi, jer je, kako kaže, stav RS više nego poznat i jasan.

"Ne postoji nikakva komunikacija ni sa kim o eventualnom priznanju Kosova. Naš stav je jasan i ostaće isti", zaključuje Dodik.

Hiseni je u Sarajevu izjavio i da ne postoji način da se sa Srbijom razgovara o statusu Kosova.

"Nezavisnost Kosova neće i ne može biti predmet rasprava", rekao je Hiseni po okončanju ministarskog skupa Evropska unija - Zapadni Balkan, na kojem su ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova prvi put sedeli za istim stolom.

On je dodao da je "Kosovo spremno da razgovara sa predstavnicima Srbije o praktičnim pitanjima od zajedničkog interesa, ali da ti razgovori, mogu biti vođeni "samo na jednakim osnovama, a to znači kao dve nezavisne i suverene države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: