Crkve podržale zaveštanje organa

Crkve i verske zajednice u Srbiji podržale su zaveštanje organa radi očuvanja ljudskih života.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

14:18

Default images

To je poruka okruglog stola "Uloga crkava i verskih zajednica u nacionalnom programu za transplantaciju".

Predstavnici crkava i verskih zajednica, stručnjaci za transplantaciju i predstavnici pacijenata potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da judaizam, hrišćanstvo i islam smatraju da je religijska obaveza lečiti obolelog i produžiti mu život.

U zajedničkoj izjavi izražena je podrška stvaranju nacionalnog programa zaveštanja organa isključivo u svrhu očuvanja ljudskih života, a ne za potrebe medicinskih eksperimenata ili nastavne svrhe studenata medicine.

"Biblijski, talmudski i kuranski stihovi nas obavezuju na intervenciju u situacijama u kojima treba spasiti život:'Nemoj stajati na strani dok se proliva krv tvog bližnjeg', 'Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog', 'I neka tvoj brat živi s tobom', 'Onaj ko spasi jedan ljudski život kao da je spasao čitav svet'", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Izjavu su potpisali rabin Isak Asijel, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u Srbiji Eldin Ašćerić, episkop jegarski Porfirije i predstavnik Katoličke crkve Vladislav Varga.

Cilj okruglog stola održanog u zgradi Narodne banke Srbije u organizaciji Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, Jevrejske opštine Beograd i Centra za demokratiju, jeste aktivnije učešće tradicionalnih verskih zajednica u promociji zaveštanja organa.

Predstavnici crkava i verskih zajednica naveli su da je zaveštanje organa ne samo dozvoljeno nego i poželjno, dodajući da donacija organa mora biti dobrovoljna i ne sme biti predmet trgovine.

Prema podacima saopštenim na skupu, u Srbiji je 3 700 pacijenata na dijalizi, 1 300 na listi čekanja za transplantaciju bubrega, dok nema podataka o pacijentima kojima je potrebna transplantacija srca i jetre.

U Srbiji je godišnje, kako je rečeno, potrebno uraditi između 300 i 400 transplatacija bubrega, 70 do 100 transplantacija jetre i između 20 i 30 transplantacija srca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: