Koga građani smatraju korumpiranim

Političke partije, zdravstvo, carina i sudije – to su institucije koje su građani ocenili kao najviše korpumpirane u Srbiji, pokazalo je istraživanje Galupa.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

13:42

Default images

Istraživanje je sprovedeno u martu, u gradskim i seoskim sredinama, na uzorku od 601 ispitanika, u okviru projekta UN, kao podrška Vladi u suzbijanju korupcije.

Prezentacija istraživanja bila je prilika da pitamo nadležne u Agenciji za borbu protiv korupcije koliki su njihovi realni dometi u sprovođenju zakona.

Svaki peti građanin dao bi mito kada bi imao novac, a najčešće su mito davali lekarima, policajcima i službenicima državne administracije. To je deo istraživanja koje je prezentovano u Skupštini Srbije.

Ono pokazuje i da svaki treći ispitanik ima rođaka ili prijatelja koji je u poslednja tri meseca dao mito, a da je prosečna data suma u novcu bila 169 evra. Ispitanici korupciju prepoznaju kao četvrti problem u društvu kojem pridaju značaj – posle nezaposlenosti, siromaštva i niskih plata, kaže Srba Branković iz agencije Medijum galup. On je preneo i koje institucije građani prepoznaju kao korumpirane.

"80 odsto smatra da su korumpirane političke partije, 70 odsto sudije, zdravstvo isti procenat, pravnici 68 odsto, Vlada i tužioci 66 odsto, policija i parlament 65 procenata“, objašnjava Branković.

Direktorku Agencije za borbu protiv korupcije Zoranu Marković pitali smo koliki su realni dometi agencije koju vodi, imajući u vidu činjenicu da nisu uspeli ni u nastojanju da se pojedini funkcioneri odreknu duplih funkcija.

"Niko nije bio naivan toliko da misli da ćemo mi to u nekoliko susreta i nekoliko meseci uspeti da završimo. Ja volim da kažem da su vojvođanski funkcioneri koji su podneli inicijativu Ustavnom sudu, sa ovom privremenom merom dobili bitku, ali nisu dobili rat. Tako da ćemo videti kakva će biti ta konačna odluka što se tiče njih“, smatra ona.

Ali, bitku s agencijom vode i pojedini poslanici, koji su ujedno i gradonačelnici poput Dragana Markovića Palme i Veroljuba Stevanovića, ili direktori javnih preduzeća poput Dušana Bajatovića.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i da će se nadležni odbor o njima izjasniti.

"Svaka odluka Ustavnog suda biće obavezujuća za sve, a ono što će skupština raditi to je da će poštujući sva akta i sopstveni Poslovnik u roku od mesec dana dostaviti svoje mišljenje. Prethodno ćemo Vladi, odnosno predlagaču zakonskog akta dostaviti inicijativu i stav ustavnog suda“, kaže ona.

Istraživanje Galupa pokazalo je i da je većina građana čula za Agenciju za borbu protiv korupcije, ali da mali broj njih veruje da je to telo u stanju da zaustavi korupciju u Srbiji.

Istraživanje je predstavljeno u Skupštini, što do sada nije bila praksa. Kako nam je objašnjeno, namera je da parlament i tako pokaže da podržava rad Agencije za borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: