Izlilo se 4 miliona galona nafte

Naftna kompanija Britiš Petroleum i dalje pokušava da sanira štetu i prikupi naftu koja se izlila u Meksički zaliv.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

12:59

Default images

Od 20. aprila, kada je eksplodirala platforma i potonula ispred obala Luizijane, izlilo se oko četiri miliona galona sirove nafte, a svi dosadašnji pokušaji da se mesto isticanja zapuši bili su neuspešni.

Svaki dan iz potonule platforme u Meksičkom zalivu izlije se oko milion litara nafte. Britiš petroleum pokušava da reši problem ubacivanjem cevi duge više od kilometar i po u naftovod pod vodom.

Cev bi trebalo da posluži kao slamka i bukvalno usisa naftu, koja bi zatim završila u tankeru na površini. U Britiš petroleumu računaju da će, ukoliko ovaj pokušaj uspe, izvući 80 procenata prolivene nafte.

"Ubacivanje cevi u naftovod neće zaustaviti izlivanje nafte, ali bi trebalo da skupi naftu koja se izliva. Morali smo da izvršimo neke prepravke kako bismo povezali cev sa naftovodom", kaže Dag Satls iz Britiš Petroleuma.

Naftna kompanija takođe je počela sa raspršivanjem specijalnih hemikalija ispod površine vode. Hemikalije koje deluju kao deterdženti, razbijaju molekule nafte u manje čestice, koje se dalje lakše rastvaraju u vodi. Za ovaj pokušaj Britiš Petroleum morao je da dobije zeleno svetlo federalnih vlasti, jer je to prvi put da se te hemikalije koriste ispod površine vode.

"I dalje pokušavamo da dođemo do informacija šta se zaista događa ispod površine, kako bismo zaustavili izlivanje nafte. Svi, uključujući i neke od najboljih naučnika iz drugih zemalja sveta, radimo bez predaha, i pružamo svoj maksimum kako bismo zaustavili izlivanje", kaže Ken Salazar iz kompanije Britiš Petroleuma.

U međuvremenu, u Nju Orleansu restorani koji nude morske specijalitete i dalje rade nesmetano. Zabrinutosti među gostima ipak ima.

"Izlivanje nafte nije nas još ugrozilo. Ali, kada izađem u restoran, raspitujem se kakva je morska hrana", kaže Kejti Moj, jedna od gostiju.

Problem bi tek mogao da nastupi budući da je ribolov zabranjen na više mesta u Meksičkom zalivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: