Utorak, 04.05.2010.

14:33

Vlada traži izručenje Bakijeva

Privremena vlada Kirgistana saopštila je da je naložila tužiocima da zatraže izručenje bivšeg predsednika Kurmanbeka Bakijeva koji se nalazi u Belorusiji.

Izvor: Tanjug

Default images

"Državno tužilaštvo mora da preduzme potrebne mere kako bi Bakijev bio sudski gonjen i izručen Kirgistanu", navodi se u odluci vlade, javio je Rojters.

Prelazna vlada u Biškeku, koju čine protivnici nekadašnjeg predsednika, optužila je Bakijeva za organizovanje masovnih ubistava u protestima 7. i 8. aprila, kada je u sukobima demonstranata sa policijom ubijeno 85 ljudi, a više stotina ih povređeno.

Bakijev je ranije rekao da je udela u njegovom uklanjanju s vlasti imalo nezadovoljstvo Rusije zbog njegove odluke da američka baza u ovoj centralnoazijskoj državi ostane otvorena, dok Rusija poriče da je na bilo koji način umešana u te događaje.

Posle nemira u Biškeku, Bakijev je pobegao u svoj zavičaj Džalalabad na jugu zemlje gde još uživa izvesnu podršku, odakle je otišao 15. aprila u Kazahstan, a potom prešao u Belorusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: