Utorak, 04.05.2010.

10:37

Grčki javni sektor u štrajku

Demonstranti u Atini parolama prekrili bedeme Akropolja, u znak protesta zbog novih oštrih mera štednje koje danas pokreću štrajkove širom Grčke.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Stotinak demostranata iz Grčke komunističke partije probili su u zoru zaključane kapije Akropolja i na bedeme drevne tvrđave istakli parole na grčkom i engleskom sa pokličem: "Narodi Evrope - Ustajte."

Grčka vlada je objavila nove mere smanjena troškova do kraja 2012. godine u visini od 30 milijardi evra (40 milijardi dolara) da bi osigurala vitalni paket zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda i drugih 15 država EU koje koriste evro.

Nove mere znače nova smanjenje penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru, kao i dodatne poreze.

Državni činovnici, uključujući nastavnike u školama i bolničko osoblje, počeli su danas 48. časovni štrajk, sa protestnim marševima kasnije danas.

Desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru Grčke započeli su danas 48-časovni štrajk, tokom koga će biti zatvorena državna ministarstva, škole, bolnice i sve javne ustanove.

Veliki broj zaposlenih izašli su danas na ulice, protestujući protiv vladinih mera za izlazak iz krize, koje predviđaju duboke rezove plata i penzija, preneo je Rojters.

Ispred zgrade parlamenta u Atini sukobili su se policija i demonstranti, koji su gađali pripadnike organa reda kamenjem i flašama, na šta je policija odgovorila bacanjem suzavca.

"Hoćemo da prestane pad našeg životnog standarda", rekao je Spiros Papaspiros, koji predvodi sindikat ADEDY, sa članstvom od pola miliona radnika.

Evropska unija i MMF su obećali Grčkoj 110 milijardi evra tokom sledeće tri godine, kako bi pomogli toj zemlji da prebrodi dužničku i budžetsku krizu, ali će to značiti i značajno smanjenje budžetskih rashoda u toj zemlji i zamrzavanje plata i penzija.

Pod dugom od 300 milijardi evra i budzetskim deficirom od 13,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, Grčka je u mukama da sredi svoje finansije i bila na manje od tri sedmice od insolventnosti kada su se zemlje evrozone i MMF složili da aktiviraju 110 milijardi evra za spasavanje Atine.

Grčkoj je prva tranša pomoći neophodna pre 19. maja kada za naplatu dospeva 8,5 milijardi evra njenih desetgodišnjih obveznica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: