Podignuta optužnica protiv Šarića

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osumnjičenih za krijumčarenje dve i po tone kokaina.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.04.2010.

13:11

Default images

Darko Šarić je i zvanično optužen za šverc narkotika. Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala je podiglo optužnicu protiv Šarića i njegovih saradnika zbog šverca više od dve tone kokaina iz Južne Amerike. Tužilaštvo je predložilo objedinjeno suđenje za svih 20 osoba optuženih za šverc narkotika i udruživanje radi vršenja krivičnih radnji.

Šarićev klan je najorganizovanija kriminalna grupa koja je ikada procesuirana u Srbiji, ocenio je specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

Darko Šarić i Goran Soković iz Crne Gore i Kragujevčanin Željko Vujaković su optuženi da su organizovali grupu kriminalaca da u dva navrata prošvercuju narkotike iz Južne Amerike u Evropu.

Prema optužnici, prvu pošiljku od skoro dve i po tone kokaina je otkrila u oktobru prošle godine policija Urugvaja, dok je druga, od oko 235 kilograma, pronađena u januaru 2009. nedaleko od mesta Piza u Italiji.

“Ova grupa je prema optužnici svoje nezakonmite aktivnosti planirala i vršila na području, pre svega, Republike Srbije, više zemalja bivše Jugoslavije, zapadne Evrope i Južne Amerike. Samo u toku prošle godine nabavila je kokain radi daljeg neovlašćenog prometa u količini od 2 410 kilograma”, naveo je tužilac Radisavljević.

Tužilaštvo je zatražilo da se za sve optužene vodi jedno, objedinjeno suđenje, kao i da se Darku Šariću i još šestorici optuženih koji su u bekstvu, sudi u odsustvu. Odluku suda o tom zahtevu Radisavljević očekuje do kraja nedelje. Specijalni tužilac je ocenio da u Srbiji nikada nije postojala bolje organizovana kriminalna grupa od grupe Darka Šarića, pa je zbog toga, ali i velike količine informacija i broja optuženih, istraga podeljena u dva dela – jedna za šverc kokaina, a druga za pranje novca.

“Ona se vodi povodom plasmana nezakonitih prihoda u legalne tokove, dakle odnosi se na krivično delo pranje novca, obzirom da postoji osnovana sumnja da su pojedini pripadnici ove grupe imali specifičnu grupu da nezakonite prihode legalizuju kroz različite vidove finansijskih transakcija i investiranja”, objasnio je Radisavljević.

“Zbog toga je pod istragom još 12 osoba od kojih se sedam nalazi u pritvoru, tako da se ukupan broj okrivljenih u ovom krivičnom postupku popeo na 32”, naveo je on.

Radisavljević je rekao da istražni postpuci nisu završeni, ni kada je u pitanju šverc narkotika, ni kada je u pitanju pranje novca.

On je ponovio svoje ranije reči da je Šarićeva grupa morala imati podršku unutar institucija i da će se tek po okončanju istrage videti ko će se sve naći na optuženičkoj klupi.

Inače, ovom optužnicom nije obuhvaćen rođeni brat Darka Šarića - Duško, za koga se u medijima spekulisalo da je zajedno s bratom bio mozak celokupne akcije šverca kokaina.

“Do kraja nedelje odluka o privremenom oduzimanju“

Tužilac Radisavljević je izjavio da do kraja ove nedelje očekuje odluku suda o zahtevu za privremeno oduzimanje hotela "Putnik" i "Vojvodina" u Novom Sadu od narko klana Darka Šarića.

"Istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda održao je juče ročište po tom zahtevu i očekujemo da ćemo do kraja nedelje imati i odluku suda", rekao je Radisavljević na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je Specijalno tužilaštvo podnelo zahtev za privremeno oduzimanje akcija čiji su izdavači "Putnik" i "Vojvodina" iz Novog Sada, a koja se vode na konzorcijum pravnih lica "Maestral turs" iz Budve i "Palić" iz Subotice", kazao je tužilac.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo je istovremeno zabranilo otuđenje i raspolaganje ovim akcijama i svim pravima iz akcija i ta naredba će biti na snazi do konačne odluke suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: