Milioni dolara za vehabije

Saudijska Arabija troši stotine miliona dolara kako bi preko radikalnih islamističkih grupa regrutovala borce za džihad u Avganistanu, piše "Sandej tajms".

Izvor: B92

Nedelja, 28.03.2010.

21:23

Default images

List prenosi navode zvaničnika Makedonije da islamski fundamentalizam preti da destabilizuje Balkan. Konstatuje da i fanatične vehabijske frakcije, koje finansiraju Saudijci, dolaze u sukob sa tradicionalno umerenim lokalnim muslimanskim zajednicama. Makedonske vlasti, navodi list, kažu da nadgledaju do 50 dobrovoljaca Al-Kaide, regrutiranih da se bore u Avganistanu.

Fundamentalisti finansiraju gradnju džamija i čak, daju 400 dolara mesečno pristalicama, od kojih se očekuje da se ne briju, a njihove žene da nose zar.

Poverljivi dokumenti, na koje se list poziva, pokazuju da su neke islamske humanitarne organizacije, za koje se sumnja da se bave pranjem novca za finansiranje terorizma, aktivne širom Balkana.

Čelnici islamske zajednice u Makedoniji potvrdili su da su neke džamije nasilno preuzele radikalne grupe, a u njima postavljeni novi imami, dodajući da je vehabijsko učenje potpuno strano lokalnoj tradiciji.

Makedonske vlasti ocenjuje da Evropska unija i Amerika nisu shvatile koliki problem predstavlja rastući islamski fundamentalizam na Balkanu, piše list i dodaje da je u nedavnim racijama u Bosni i drugde pronađeno više zaliha oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: