Kacin: Dogovor o Ptuju je postojao

Dogovor o učešću Srbije na skupu u Sloveniji, bez obeležja država, uključujući i Kosovo, bio je postignut pri boravku Borisa Tadića u Ptuju, kaže Jelko Kacin.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2010.

02:05

Default images

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju u intervjuu za "Kažiprst" B92 tvrdi da je dogovor, koji je podrazumevao učešće država na konferenciji o zapadnom Balkanu, bez obeležja tj. zastava i titula bio postignut prilikom boravka predsednika Srbije u Ptuju, ali da je Tadić po povratku u Srbiju zauzeo drugačiji stav.

Samo dva dana pred konferenciju o zapadnom Balkanu ne zna se da li će predsednik Srbije Boris Tadić ipak otići na taj skup, i pored namere organizatora, Slovenije i Hrvatske, da se zemlje pojavljuju bez obeležja država, uključujući i Kosovo.

Tadićev kabinet je još pre gotovo dve nedelje demantovao da je predsednik pristao na takav scenario, ali Jelko Kacin kaže da je takav dogovor postignut, ali da je Tadić po povratku u Srbiju imao drugačiji stav.

"Bilo bi dobro da se zna kako je to izgledalo na samom početku. Na Ptuju je bilo jasno rečeno kako će to izgledati - bez titula, bez zastava i to se zna. Razlika je u tome da vi ne znate da su se tako dogovorili, a kad se predsednik Tadić vratio u Srbiju, imao je nekakav drugačiji stav. I sad se oko toga pregovara - da li bi, ako bi kada i kako itd”, kaže Kacin.

Kacin je još jednom ponovio da bi, u slučaju da Tadić odluči da prekosutra ode na Brdo kod Kranja, na taj skup otišao i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Kako je objasnio, time bi Rompej poslao poruku da je taj skup veoma važan i za Evropsku uniju.

Premijer Mirko Cvetković otkrio je da je o nastupima Kosova na skupovima razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, mada bez preciziranja da li se to odnosi i na Brdo kod Kranja.

“Razgovarali smo i o načinu na koji će predstavnici Kosova nastupati na raznim skupovima i o načinu koji bi odgovarao da taj nastup bude statusno neutralan. Zajednički smo zaključili da treba tragati za odgovarajućim tehničkim rešenjima”, rekao je Cvetković.

Ceo intervju koji je Danica Vučenić uradila sa Jelkom Kacinom možete čuti odmah posle Jutarnjeg dnevnika Radija B92 . Emisija "Kažiprst" počijne tačno u 9. 30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: