Al Maliki u blagoj prednosti

Irački premijer Nuri al Maliki ima blagu prednost nad koalicijom šiitskih partija, pokazuju delimični rezultati parlamentarnih izbora, objavljeni u Bagdadu.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

14:41

Default images

Do sada saopšteni rezultati iz pet iračkih provincija pokazuju da Malikijeva Koalicija države prava ima za oko 16 odsto više glasova od koalicije vodećih šiitskih partija Iračke nacionalne alijanse. Rojters navodi da će borba za 325 mesta u parlamentu ostati neizvesna do kraja, odnosno dok ne pristignu rezultati glasanja iz 18 iračkih provincija.

"Proces prebrojavanja glasova ide dobro, uz prisustvo predstavnika političkih partija i kontrolu međunarodnih posmatrača", rekao je predstavnik Nezavisne visoke izborne komisije Hamdija el Huseini.

On je odbacio optužbe za ozbiljnu krađu glasova koje su stigle od predstavnika Iračke liste bivšeg premijera Ijada Alavija, uključujući i izveštaje da su na nekim biračkim mestima glasački listići pronađeni u smeću i da su imena više od 200.000 vojnika nestala sa glasačkih spiskova.

Na izborima u nedelju, 7. marta, učestvovalo je nekoliko desetina iračkih političkih stranaka i grupacija okupljenih u 12 velikih koalicija koje su za 325 mesta u parlamentu ponudile oko 600 kandidata.

Prema očekivanjima, nijedna koalicija neće osvojiti dovoljan broj glasova da sama formira vladu, koja bi trebalo da vodi Irak u naredne četiri godine, već se, kako agencija navode, očekuje da Maliki u jednom ili dva politička bloka pronađe koalicione partnere za formiranje vlade.

Glavna iračka sunitska partija, Irački front za nacionalni dijalog saopštila je uoči održavanja izbora da je odustala od učešća "u političkom procesu kojim se upravlja iz inostranstva", naveo je u saopštenju portparol te stranke Hajdar al Mulah, aludirajući na mešanje Irana u politički život Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: