Hapšeni radnici švajcarskih firmi

U Libiji je uhapšeno oko 50 stranaca u proteklih godinu i po dana, koji rade za švajcarske firme u Tripoliju.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

20:39

Default images

Od hapšenja sina Moamera Gadafija u Ženevi u julu 2008. godine, libijske vlasti sprovode represivnu politiku prema švajcarskim firmama, javila je švajcarska državna televizija TSR.

Pozivajući se na izvor organizacije za zaštitu ljudskih prava “Hjumen rajts voč“, švajarska televizija navodi da su u Libiji hapšeni državljani Evrope, Filipina i Indonezije kojima je zajedničko da rade za švajcarska preduzeća

”Mnogi od njih, koji žive godinama u Libiji, pozvani su na saslušanje ili uhapšeni, oduzet im je pasoš, ali su posle nekoliko meseci svi pušteni“, javila je TSR i ocenila da je teško dobiti sve informacije iz Libije o tim slučajevima.

Istovremeno ambasador Libije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Ibrahim Aldredi zatražio je danas od Švajcarske da ukine zabranu davanja šengenskih viza pojedinim libijskim državljanima, a na toj ”crnoj listi“ se pored Gadafijevog klana, nalazi oko 150 Libijaca.

Odnosi Libije i Švajcarske znatno su pogoršani hapšenjem sina libijskog lidera Moamera Gadafija u Ženevi u julu 2008. godine zbog fizičkog zlostavljanja posluge.

Libija je uzvratila držanjem dvojice Švajcaraca talaca, od kojih se jedan nalazi u zatvoru u Tripoliju na izdržavanju četiri meseca kazne.

Krajem februara Gadafi je pozvao mulismane na džihad protiv Švajcarske zbog zabrane izgradnje novih minareta, a Libija je najavila bojkot svih švajcarskih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: