Jeremić: EU je naš glavni cilj

Ulazak u EU je naš glavni cilj i nema članice Unije koja je protiv članstva Srbije, izjavio je šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić za španski “Mundo“.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2010.

15:05

Default images

Jeremić je ocenio da su Srbija i ceo zapadni Balkan od velikog geopolitičkog značaja za Evropsku uniju, koja bez Balkana ne može računati na sopstvenu stabilnost.

"Istina je da smo bili 'bure baruta' Evrope. Upravo zato je nužno da se uključimo u Evropsku uniju", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije koji smatra da jedino Brisel može "konačno ugasiti" stalno potencijalno žarište na Balkanu.

“Mundo“ ocenjuje da je "Kosovo neprijatna prepreka" Srbiji na putu u EU i objašnjava da "pored ostalih, Francuska traži da Srbija prihvati gubitak Kosova, da bi mogla ući u Uniju".

"Jeremić, međutim, odbacuje takvu mogućnost", napominje madridski dnevnik i navodi stav ministra da je "Kosovo deo Srbije i deklaracija o jednostranom otcepljenju neće biti prihvaćena".

"Dozvolite mi da to kažem potpuno jasno: nikad nećemo prihvatiti kosovsku državu", objasnio je šef srpske diplomatije stav Beograda.

“Mundo“ piše da su "nade Beograda usmerene na ono šta će o tome saopštiti Međunarodni sud pravde UN, mada se već uopšteno smatra da taj sud niće presuditi u korist Beograda, delom i zato što su neke zemlje zvanično priznale Prištinu".

Jeremić, dodaje “Mundo“, "odbacuje bespredmetne prognoze" s tim u vezi, podvlačeći da će se Srbija isključivo boriti diplomatski za svoje stavove i da se nada da će biti stvoreni "uslovi za postizanje trajne stabilnosti".

"Sad je naš ključni cilj članstvo u EU i Španija je jedan od naših glavnih oslonaca u tom procesu", stavio je do znanja Jeremić.

"Naši prijatelji u Madridu nam veoma mnogo pomažu i nadamo se da će tekuće (špansko) predsedništvo EU podstaći postupak ratifikacije (Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju)", rekao je Jeremić.

“Mundo“ predočava i da, iako su se "izveštaji Evropske komisije pokazali povoljnim za učlanjenje (Srbije) u Uniju, jedna od glavnih prepreka je i dalje izostanak hapšenja dvojice odbeglih optuženika"- Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Bilo to očigledno ili ne, kandidatura Srbije je došla u času kad se u Evropi oseća zamor od proširenja posle zamršenog procesa ratifikacije Ugovora iz Lisabona, tako da ugrađivanje istorijski konfliktnog bloka balkanskih zemalja izaziva izvesnu nervozu u nekim prestonicama Unije", piše list.

Jeremić, međutim, zaključuje da je strategijski, za bezbednost EU neophodno da se i zapadni Balkan ugradi u evropske strukture i zaključuje da "iako naši najbliži prijatelji kažu da u članstvo EU možemo ući već 2014, ništa loše niće biti i da još malo sačekamo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: