Reakcija: Žrtve seksualnog ropstva

Ekipa "Reakcije", u emisiji koja se emituje na TV B92 večeras u 21 sat, istražuje zašto je u Srbiji i dalje mali broj identifikovanih žrtava seksualnog ropstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2010.

01:47

Default images

U nastavku emisije "Kupovina 'ljubavi' – prodaja bola" ekipa "Reakcije" istražuje zbog čega je broj identifikovanih žrtava seksualnog rosptva u Srbiji nesrazmerno mali u odnosu na one koji su još u ropstvu. U i večerašnjem nastavku čućete autentične ispovesti žrtava, ali i njihovih najbližih.

Žrtve se veoma retko odlučuju da spas potraže od državnih institucija, najčešće strahujući od korupcije i finansijske moći kriminalaca.

Okvirna procena je da trgovci ljudima koji seksualno eksploatišu svoje žrtve u Srbiji godišnje zarade oko 40 miliona evra.

Deo ovog novca završi u rukama korumpiranih pojedinaca, kaže koordinator tima za trgovinu ljudima Mitar Đurašković.

"To su ogromne pare, to je crni budžet. Taj crni budžet kasnije služi za korupciju svih mogućih struktura, služi za dalje jačanje svih kriminalnih struktura, dalje metode vrbovanja, za izgradnju objekata, za kupovinu kola”, kaže Đurašković.

Branimir, otac devojčice koja je bila žrtva seksualnog ropstva, svedoči o jednom od policijskih privođenja, kada je pored njega bio priveden i podvodač.

"Doveli su nju (moju ćerku) u prisustvu jednog odraslog čoveka koji je kod sebe imao više desetina putnih isprava, kao vozačke, saobraćajne, pasoše, lične karte, zdravstvene knjižice, sve na ime devojaka. Rekao sam tom pomenutom inspektoru - Gospodine inspektore, da vidimo ima li koji muškarac, ono čisto, puko, da vidim da li je to baš to što ja mislim…sve samo devojke. A onda su njega pustili iz pritvora posle pola sata, a mene zadržavali i uzimali mi izjavu, kao da sam obio NBS", kaže on.

Bivša žrtva seksualne eksploatacije, Marija, svedoči o tome da je u više navrata nosila reket policajcima čiji je zadatak bio da od zakona štite trgovca ljudima koji je nju prinuđivao na prostituciju.

"Bila sam tri-četiri puta u Centralnom zatvoru zbog prostitucije. Zatvara me policajac koji uzima reket i koji je 'prljav', razne patrole koje uzimaju reket od devojaka i tako to, i još me on tuče, da vidi šta ću ja da kažem", kaže ona.

Pored korupcije, u razloge za postojanje velikog broja žrtava prinudne prostitucije spadaju i nedovoljna zainteresovanost, obučenost i senzibilisanost zaposlenih u državnim institucijama, kao i nepostojanje jasno definisanog sistema podrške žrtvama trgovine ljudima.

Kad odem u policiju, kao da si otišao da mu tražiš hleba, kao da si iz sažaljenja otišao dole, ništa se ne radi profesionalno, samo službeno - Vi ste, gospodine, prijavili, sačekajte, patrole će biti upućene”, kaže otac devojčice koja je bila žrtva seksualnog ropstva.

U večerašnjem nastavku ekipa "Reakcije" istražuje na koje sve načine država pokušava da spreči trgovce ljudima da putem seksualne eksploatacije najmlađih dođu do enormnog profita.

Nastavak emisije "Kupovina 'ljubavi' – prodaja bola" na programu TV B92 večeras u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: