Jovanović: Drvored platana oboleo

Potpuna zamena stabala platana u Bulevaru kralja Aleksandra do jeseni otvara mogućnost dobijanja kvalitetnijeg drvoreda, rekao je Čedomir Jovanović.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 22.02.2010.

14:55

Default images

Samo tri dana posle sednice skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine, na kojoj je Čedomir Jovanović osudio seču platana, odbor je promenio mišljenje. Dokumentacija koju je članovima odbora predočio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bila je toliko ubedljiva da je odbor, kako je Jovanović rekao, odlučio da pomogne gradu u realizaciji tog plana.

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije Čedomir Jovanović je, posle sastanka sa Gradskom upravom i gradonačelnikom Draganom Đilasom, izjavio da će prvi put u istoriji jedan drvored u Beogradu biti adekvatno zamenjen i da će se sa rekonstrukcijom sačekati nekoliko dana, kako bi svi podaci bili stavljeni na uvid javnosti.

Kako je dodao, dogovoreno je da se posade odrasla stabla, čime će troškovi obnavljanja drvoreda biti povećani za 40 odsto.

Prema njegovim rečima, Odboru su stavljeni na uvid svi neophodni podaci koji potvrđuju da je drvored u Bulevaru kralja Aleksandra u katastrofalnom stanju.

"Sve što smo mogli da vidimo o stanju drvoreda je poražavajuće i tražim razumevanje građana za ovaj čin, jer smo dužni da ga najefikasnije rešimo", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, važno je to što će biti sačuvan deo drvoreda od Batutove do Ulice gospodara Vučića, kao i to što je definisana procedura koja će onemogućiti ponavljanje grešaka koje su dovele do obolevanja stabala.

Gradonačelnik Beogarada Dragan Đilas rekao je da će se sa daljom akcijom sačekati kako bi se studije o stanju drvoreda stavile na uvid zainteresovanim građanima.

On je podsetio da se stablo prečnika većeg od 16 centimetara može naći samo van granica Srbije, sa početnom cenom od 900 evra, što su sredstva koja je grad spreman da uloži kako bi se dobio kvalitetan drvored.

"Takođe, dogovoreno je da se pred građane izađe i sa analizom i ostalih drvoreda u gradu i da ih uputimo u njihovo stanje i kako ćemo se prema njima odnositi", istakao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: