Počela seča platana

U Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu počela je seča platana. Građani koji se protive seči, iako su najavljivali proteste, za sada se nisu okupili.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2010.

01:34

Default images

Ekipe "Zelenila Beograd", rano jutros sa komplet opremom i mehanizacijom za seču stabala, izašle su na teren. Krenulo se od krošnje, da bi posle 20 minuta prvo i za danas jedino stablo bilo oboreno. Sve to ispraćeno je radoznalim pogledima prolaznika i stanara okolnih zgrada.

Direktor "Zelenila Beograd" Radovan Draškić kaže da je počela seča najbolesnijih stabala kako bi građani shvatili opasnost koju trula stabla nose.

"Izabrali smo ovaj deo Bulevara jer zbog njega ima najviše problema u javnosti. Zašto? Nije problem dokazati sad, ali kad pogledate spolja izgledaju zdrava, ali studije su pokazale da su truli. I vi ste videli da je metar, dva zdravo, a onda počinje trulež", kaže Drašković.

"Potpuno razumem stanare na drugom, trećem spratu, koji će izgubiti hladovinu, ali oni će bez nje ostati i onako za dve, tri godine iz bezbednosnih razloga. Mi ovo moramo da obavimo danas", dodaje Drašković.

Iako su mnogi građani najavili svoj dolazak i da će platane čak braniti svojim telima, to se nije desilo. Osim pojedinaca koji su sa svojih terasa dobacivali i vređali radnike "Zelenila", većih incidenata nije bilo.

Slučajni prolaznici pomirljivo su posmatrali akciju seče stabala:

"Ovo nije loša ideja, treba da se promeni, da bude novo."

"Gledala sam kad je padalo drvo ovde, žao mi je naravno."

"Ne verujem da su sva stabla odjednom uništena, delimično, ovo su pluća naše ulice."

U "Zelenilu" kažu da će se narednih dana seča nastaviti, prvo sa leve, a zatim i sa desne strane ulice. Draškić kaže da bi sve trebalo da se završi za 35 dana.
Panj prvog poseèenog platana na Bulevaru (Tanjug)
I pored protesta dela građana i zahteva da se ova odluka opozove, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je bezbednost Beograđana jedini razlog za seču.

Draškić je ranije za B92 izjavio da u slučaju da građani pokušaju da spreče seču platana, radnici tog komunalnog preduzeća sa njima neće ulaziti u sukobe.

"Imamo projekat, imamo neku dinamiku radova i mi ćemo početi da radimo svoj posao. Ako građani izađu i pokušaju to na nekakve načine da spreče, nikome od radnika Zelenila, a ponajmanje meni, ne pada na pamet da se sa građanima sukobljava", kaže Draškić.

"Normalno da ćemo mi tog trenutka obustaviti radove. Ali to onda izlazi iz ingerencije samog preduzeća, pretpostavljam da će neko drugi posle toga gledati i razmišljati kako da se taj problem dalje reši", rekao je on.

Baš povodom rekonstrukcije u Bulevaru kralja Aleksandra i seče platana, za 13 sati zakazana je sednica Skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine.

Pre nego što je obelodanjeno da seča stabala počinje u ranim jutarnjim satima, predsednik tog odbora Čedomir Jovanović rekao je za B92 da je ubeđen da, dok se ne završi sednica, nikakve konačne odluke o platanima neće biti.

Jovanović je na Odbor pozvao predstavnike republičke vlasti, gradske uprave, nevladinih organizacija, ali i građana koji protestuju zbog seče platana.

"Ne bih ulazio u argumentaciju, pravdanje ili osudu postupka rekonstrukcije Bulevara, ali svakako nije dobra ona politika koja se sprovodi mimo javnosti jer se tako stiče utisak o vlasti koja nešto krije. Mislim da za tako nešto nema razloga i da je sednica odbora za zaštitu životne sredine mesto na kojem se mogu iznesti argumenti i mesto na kojem se mogu doneti odluke koje će svi razumni ljudi poštovati", kaže Jovanović.

Radovan Draškić kaže da je plan "Zelenila" da se za početak iseku samo najbolesniji platani, svega njih nekoliko, a on će se kako najavljuje, lično pojaviti na sednici Odbora za zaštitu životne sredine.

Tih nekoliko stabala bilo bi isečeno i da se ne radi rekonstrukcija Bulevara, tvrdi Draškić.

"Ako se nešto dogodi na odboru, a gradska uprava uvaži te stavove, nikakva šteta neće biti naneta. Znači, mi ne idemo, da nas pogrešnio ne shvatite, u inat odboru, ovo je ranije bilo planirano. Upravo iz poštovanja prema odboru, radićemo isključivo i samo ta stabla, koja bi u svakoj varijanti, čak i da nema rekonstrukcije, morali bismo da ih uradimo ove godine, jer su u lošem stanju", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: