Odobrena izgradnja Severnog toka

Finska agencija za zaštitu životne sredine odobrila planove za izgradnju gasovoda Severni tok, kao poslednji uslov za povezivanje s gasovodom Rusije i Nemačke.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2010.

13:24

Default images

Odluka iz Finske znači da će radovi na Severnom toku, vredni 7,4 milijarde evra, moći početi u aprilu, pošto su izgradnju gasovoda odobrile i vlade Danske, Švedske, Nemačke i Rusije.

Planirano je da se gasovodom iz Rusije u Nemačku prebacuje godišnje 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, čime će biti zadovoljene potrebe više od 25 miliona ljudi.

Evropska unija se nada da će Severni tok osigurati stabilno snabdevanje gasom, što je proteklih godina bilo ugroženo stalnim sporovima Rusije i Ukrajine, javlja AP.

Ruska državna kompanija "Gasprom" je vlasnik 51 odsto Severnog toka. Nemačke firme "Rurgas" i "Vinteršal" imaju po 20 odsto akcija Severnog toka, a holandska "Nederlandže Gasuni" preostalih devet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: