Olakšan put do stranih kompanija

Ministarstvo ekonomije, SIEPA i irska konskultantska kuća za međunarodni razvoj raspisali su konkurs za kvalifikovanog dobavljača multinacionalnih kompanija.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

16:52

Default images

Projekat finansira Evropska unija, a sredstva su obezbeđena za 50 kompanija. Rok za prijavu je do 15. februara. Ovaj projekat podržava 18 multinacionalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

Prodati robu “Šparu”, “Metrou”, “Mekdonaldsu” ili “Simensu”, za proizvođača iz Srbije uglavnom je bio san, a ne realnost. Sada, uz konsultantsku pomoć i to potpuno besplatnu, i to je moguće.

Kompanija “Dizajn” iz Beograda jedna je od onih koja je uspela da sve što proizvede proda inostranim multinacionalnim kompanijama.

Prijavili su se svojevremeno za pilot projekat razvoja lanca lokalnih dobavljača i jedna su od retkih kompanija u Srbiji koja zadovoljava sve međunarodne standarde kvaliteta, kaže predstavnica te kompanije Tijana Lukić.

“Jako teško iz razloga što sve te velike kompanije traže standarde, koje mi do 2006. nismo ni imali do dolaska konsultanta. Brže smo usvojili ekonomsko ponašanje koje je prihvaćeno u EU, koje je nama doprinelo po pitanju izvoza i po pitanju kupaca, multinacionalnih kompanija u Srbiji”, objašnjava Lukićeva.

Za konsultantsku pomoć, a sve je bez bilo kakvog plaćanja, moći će da konkurišu, prema odluci Ministarstva ekonomije, preduzeća koja posluju u automobilskom, elektronskom i metalskom sektoru, ali i oni koji se bave informacionim tehnologijama i specijalizovanim vrstama pakovanja za farmaciju. Prijava podrazumeva određene uslove:

- Da imaju od 20 do 250 zaposlenih.

- Godišnji promet ne može da bude manji od 40 miliona dinara i ne veći od 5 milijardi dinara.

- Takođe, potrebno je da posluju najmanje tri godine, kao i da redovno izmiruju sve obaveze prema državi.

Sa preduzećima koja budu odabrana konsultanti će raditi na oblastima za koje utvrde da su najvažnija za njihovo uspešno poslovanje, ali im i ugovarati sastanke sa poznatim kupcima, kaže ekspert za razvoj lanca dobavljača Nenad Božanić.

“Apsolutno im treba konsultantsko-tehnička pomoć. Prosto je nemoguće da se sami pozicioniraju dovoljno dobro u poređenju sa konkurencijom iz Evrope”, kaže on.

“Naš posao je da poboljšamo nivo poslovanja preduzeća kroz set aktivnosti koje smo u ovom projektu izlistali. Da im omogućimo da postanu dobavljači multinacionalnih kompanija”, kaže Božanić.

Veliki trgovinski lanci ili kompanije vrlo pažljivo biraju svoje dobavljače, koji kada jednom uđu moraju prihvatiti princip stalne provere, ali i zadovoljstvo efikasne isplate za isporučeno, podseća Aleksandar Miloradović iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

“Male lokalne kompanije dobijanjem statusa lokalnih dobavljača velikih multinacionalnih kompanija ulaze u viši rang takmičenja. One dobijaju konstatntnog i pouzdanog kupca i gomilu standarda koji su prilagođeni tim kompanijama. A sa druge strane koriste njima u svakodnevnom radu”, kaže on.

Podizanje ekonomskih kapaciteta malih i srednjih preduzeća pozitivno utiče na celokupnu ekonomiju jedne zemlje, kažu stručnjaci.

Već sada u tom segmentu privrede posao i zaradu ostvaruje više od trećine ukupno zaposlenih. Taj proces novog upošljavanja, kada se sarađuje sa najvećima u svetu, može imati samo uzlaznu liniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: