Od 1. februara primena Sporazuma

Od 1. februara počeće puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i Evropske unije, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

14:45

Default images

Dežer je objasnio da je novina što sada postoji ugovorni odnos Srbije i EU o primeni sporazuma, što podrazumeva zajedničko nadgledanje procesa njegove primene i postepene liberalizacije uvoza iz EU u Srbiju.

Sporazumom se uspostavlja jasan ugovorni odnos sa Srbijom, sa kojom će u roku od šest godina biti uspostavljena zona slobodne trgovine.

U martu će biti održan prvi sastanak mešovitog komiteta, sastavljen od predstavnika EU i vlasti Srbije, na kojem će početi proces nadzora Srbije u ispunjavanju odredbi Prelaznog sporazuma.

“Puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma imaće ekonomski i politički značaj. Ekonomski- primena jasnih pravila učiniće Srbiju atraktivnim tržištem za strane investitore. Politički -predstavlja važan element prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Kada se od Evropske komisije bude zatražilo mišljenje o kandidaturi Srbije Komisija će primenu Prelaznog sporazuma uzeti kao važnu činjenicu prilikom odlučivanja”, kaže šef Delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer.

Sporazum obuhvata pet ključnih oblasti - trgovinska liberalizacija, konkurencija, intelektualna svojina, tranzitni saobraćaj i kontrola državne pomoći. Inače Srbija je u prvoj godini primene sporazuma već ukinula 58 odsto carinskih tarifa na industrijske proizvode na uvoz iz EU.

“Šta zvanična primena Sporazuma donosi kao novost? Moci ćemo da uspostavimo tela koja će nadgledati Sporazum, stvari više neće biti zanovane samo na dobroj volji. Osim toga u Sporazumu su jasno navedni datumi do kada šta treba . Kroz te datume možete jasno da vidite kroz kakve reforme Srbija treba da prođe”, objašnjava šef sektora za ekonomiju delegacije EU, Alberto Kamarata.

Na pitanje kada bi mogao da počne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Dežer je rekao da bi o tome trebalo da se odluči u junu, osim u slučaju napretka u procesu saradnje sa Haškim tribunalom.

Šta god se desi na proceduralnom nivou, naglasio je Dežer, to ne sprečava Srbiju da napreduje po suštinskim stvarima, kada je reč o pristupanju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: