"Hrvatska za mirnodopsku politiku"

Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović naglašava da Hrvatska vodi mirnodopsku politiku.

Izvor: B92

Subota, 23.01.2010.

17:28

Default images

Josipović je rekao da ga nije iznenadio istup predsednika Srbije Borisa Tadića u Savetu bezbednosti UN u kojem je optužio Hrvatsku da "zvecka oružjem" zbog izjave Stjepana Mesića o mogućoj vojnoj akciji u slučaju referendum o otcepljenju Republike Srpske od BiH.

"Taj potez, koji me ne iznenađuje, Tadić je iskoristio više radi domaće nego međunarodne javnosti. Svakom dobronamernom je jasno da Hrvatska vodi vrlo konstruktivnu i mirnodopsku politiku. O tome su u UN govorile i neke druge zemlje", rekao je Josipović.

Ocenio je da Mesićeva izjava nije bila nikakav poziv na rat, jer, kako je rekao, do rata nije nikome. Dodao je da je to bila "više metafora, želja da se kaže da treba očuvati jedinstvo BiH".

Istakao je da je za Hrvatsku od strateškog značaja stabilnost BiH, ali da i hrvatski narod u toj državi ostvari jednakopravnost.

To je najvažniji cilj hrvatske politike u odnosu na BiH, naglasio je novoizabrani predsednik Hrvatske.

Josipović je rekao i da je najveći interes Hrvatske "smirivanje situacije u regiji i okretanje međusobnoj saradnji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: