Kohout: Očekujte podršku u EU

Zamenik premijera i šef diplomatije Češke Republike Jan Kohout kaže da Srbija može očekivati podršku češkog komesara za proširenje Evropske unije Štefana Filea.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

01:32

Default images

"Verujem da su odnosi Evropske unije i Srbije na dobrom putu. Kao što znate, EU je odobrila primenu prelaznog trgovinskog sporazuma, a što se tiče zahteva za članstvo neophodan je konsenzus Saveta Evrope kako bi se aplikacija predala Evropskoj komisiji koja mora da o njoj da mišljenje", izjavio je Kohut "Politici".

"Tačan tajming kada će Savet Evrope da zahteva mišljenje od Evropske komisije, prema mom mišljenju nije suviše važan za celokupan tempo ovog procesa. Ipak želeo bih da se to dogodi u toku španskog predsedavanja", kaže zamenik češkog premijera.

Novi komesar za proširenje EU, Čeh Štefan File, je u Evropskom parlamentu najavio dalje proširenje Evropske unije i da će pomoći tim zemljama da ispune neophodne kriterijume.

"Koliko ga znam, on obično uspe u onome što isplanira da uradi", istakao je Kohout.

"Srbija je atraktivno mesto za investitore iz Češke Republike već duže vreme", izjavio je Kohout govoreći o saradnji između dve zemlje, koja se, kako je istakao , razvija "na našu radost".

Jan Kohout boraviće danas u poseti Srbiji tokom koje će razgovarati o evointegracijama Srbije i saradnji između dve države. Kohout će se, tokom jednodnevene posete, sastati s potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem i šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, najavljeno je u kabinetu potpredsednika Đelića i češkoj ambasadi.

Na sastanku Kohouta i Đelića biće reči o daljim pravcima bilateralne saradnje Srbije i Češke u procesu evrointegracija naše zemlje, kao i o podršci i pomoći Češke na tom putu.

Vicepremijer Češke potom će učestvovati na konferenciji "Češka Republika i Srbija: Saradnja za integraciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: