Prijava zbog utaje poreza

Poreska uprava podnela je Opštinskom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv S.M. direktora preduzeća "SM Kondor kompani" zbog sumnje da je utajio porez

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

10:10

Default images

On je optužen i da je neosnovano iskazivao iznos za povraćaj poreza i poreski kredit, čime je oštetio budžet za oko 23,5 miliona dinara.

Kako je navedeno u saopštenju Poreske uprave, S.M. je, u nameri da izbegne plaćanje poreza, od marta 2005. do septembra 2008.godine pribavio i evidentirao u poslovnim knjigama preduzeća lažne ulazne račune ukupne vrednosti od oko 59,1 miliona dinara.

Ulazni računi u poslovnim knjigama evidentirani su sa iskazanim porezom na dodatu vrednost (PDV) sa pravom na odbitak i predao poreske prijave neistinite sadržine o visini prethodnog PDV, čime je S.M. izbegao njegovo plaćanje u iznosu od oko 7,3 miliona dinara.

Osumnjičeni je od aprila do juna 2008.godine, unošenjem podataka o fiktivnoj nabavci dobara u vrednosti od oko 5,6 miliona dinara u poreske prijave PDV, neosnovano uvećao poreski kredit za iznos od oko 763.575 dinara.

S.M. je takođe, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, zloupotrebom službenog položaja, izvršio prodaju robe na "crnom tržištu" ukupne vrednosti od oko 61,5 miliona dinara, a da bi to prikrio sačinjavao je lažne račune o prodaji robe raznim kupcima.

Sredstva ostvarena prodajom osumnjičeni nije uplaćivao na tekući račun preduzeća, već ih zadržao za sebe, a nije obračunao i platio porez na dohodak građana na prihode od kapitala u iznosu od oko 15,4 miliona dinara, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: