Kasa: Beograd gura u separatizam

Stalne optužbe za separatizam koje stižu iz Beograda mogu u Vojvodini da dovedu do organizovanja pobornika secesije, kaže Jožef Kasa.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

08:23

Default images

"Čini se kao da neko iz Beograda namerno i radi na tome da zaista dođe do radikalizacije političke i šire javnosti u Vojvodini i da zaista dođe do organizovanja pobornika secesije", rekao je počasni predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Jožef Kasa za portal Autonomija.

On je ocenio da to pitanje neće pokrenuti nacionalne manjine u Vojvodini, već će ga "srpska omladina pokrenuti onog trenutka kad im se prelije čaša zbog stalnog preispitivanja lojalnosti Vojvođana državi Srbiji i zbog gnusnih optužbi za separatizam".

Kasa je dodao da Vojvodina nikada nije želela da se otcepi od Srbije.

"Još uvek Beograd priča o secesiji Vojvodine, iako Vojvodina nikad nije želela otcepljenje od Srbije", naveo je bivši lider SVM-a.

On je ocenio da je iz Predloga statuta Vojvodine izostavljena njegova suština, a to su izvorni prihodi pokrajine.

"To je ključno pitanje. A mi ovde slušamo priče kako je to nešto što Beograd treba nama da daje. To nije istina, mi dajemo Beogradu. Vojvođani ostvaruju dohodak i uplaćuju porez u centralnu kasu, iz koje nam se mora vratiti deo koji nam pripada. To je suština", naveo je Kasa.

On je ocenio da Vojvodina ne može da ostvari punu autonomiju unutar Srbije sve dok ne dođe do ustavnih promena.

"Ustav koji je na snazi donet je na brzinu i bez javne rasprave, odnosno bez demokratske procedure. I zato se ne može govoriti da on ima legitimno utemeljenje", rekao je Kasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: