Potpisan plan o centru u Nišu

Predstavnici vlada Rusije i Srbije potpisali su plan za organizovanje humanitarnog centra za reagovanje u vanrednim situacijama u Nišu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.10.2009.

11:02

Default images

Plan su danas u Palati "Srbija" potpisali ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu. Dačić i Šojgu ukazali su na veliki značaj formiranja zajedničkog humanitarnog centra u Nišu za brzo reagovanje u slučaju vanrednih situacija, kao što su požari, poplave i zemljotresi.

Oni su, na konferenciji za novinare u Beogradu posle potpisivanja dinamičkog plana o tim aktivnostima, naveli da taj centar treba preraste u regionalni kako bi se pružala brza i efikasna pomoć državama regiona jugoistočne Evrope u vanrednim situacijama.

Ruski ministar je izjavio da se planira da taj centar bude formiran do 2012. godine, a u okviru čega bi bio i odgovarajući zajednički antiminski centar.

Planirano je da centar bude dobro opremljena logistička baza, a Niš je prepoznat kao prava lokacija zbog aerodroma i dobre infrastrukture, objasnio je Dačić.

Sergej Šojgu izjavio je da će Srbija kao deo Evrope biti deo zajedničke koncepcije evropske bezbednosti.

Šojgu je odbio da detaljnije govori o toj koncepciji i sugerisao novinarima da bi o tome trebalo pitati predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, koji je juče posetio Srbiju.

"Najbolje je o tome pitati Medvedeva koji je o tome više puta govorio, a u poslednje vreme i detaljnije, pa ne bih voleo da dam neke netačne informacije", rekao je Šojgu.

Dačić je naveo da danas sa Šojguom nije razgovarao o novoj koncepciji evropske bezbednosti jer "to nije u njihovim resorima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: