I Abdulah spreman za izbore

Abdulah Abdulah, glavni politički protivnik avganistanskog predsednika Hamida Karzaija na izborima, spreman za drugi krug izbora koji će se održati 7. novembra.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.10.2009.

09:05

Default images

Abdulah je rekao novinarima da se u telefonskom razgovoru zahvalio Hamidu Karzaiju što je pristao na održavanje drugog kruga izbora. Drugi krug predsedničkih izbora u Avganistanu biće 7. novembra, a ta odluka je saopštena juče tačno dva meseca od održavanja predsedničkih izbora 20. avgusta.

U nezavisnoj analizi izbornih rezultata objavljenoj pre dva dana utvrđeno je da je Izborna komisija za žalbe poništila skoro trećinu Karzaijevih glasova zbog "jasnih i ubedljivih dokaza o prevari".

Prema tim nalazima Karzai je osvojio manje od 50 odsto glasova potrebnih da pobedi u prvom krugu.

Svetski lideri pozdravili odluku Karzaija

Svi svetski zvaničnici pozdravili su odluku predsednika Avganistana Hamida Karzaija da pristane na održavanje drugog kruga predsedničkih izbora 7. novembra.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama kaže da je takva odluka Karzaija veoma značajna za avganistanski narod i formiranje vlade koja će izražavati njihovu volju.

“Razgovarao sam sa predsednikom Karzaijem. Kao što svi znamo ovo je veoma težak period za Avganistan ne samo zbog donošenja zakona o izborima u veoma teškim okolnostima u vreme kada je trebalo razmotriti ceo paket mera bezbednosti, već i zbog toga što su postizborni period obeležile nestabilnosti. Predsednik Karzai je, kao i drugi kandidati, pokazao da mu je interes naroda na prvom mestu. Zato izražavam zahvalnost američkog naroda”, rekao je Obama.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solanaje zatražio od svih zainteresovanih strana u izborima da učine sve što je u njihovoj moći da osiguraju verodostojan i bezbedan proces glasanja.

Karzaijevo prihvatanje drugog kruga izbora pozdravio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

“Učinićemo sve da se neregularnosti i prevare iz prvog kruga ne ponove. To ćemo učiniti uz tesnu saradnju sa rukovodstvom Avganistana, njihovim institucijama i ostalim međunarodnim faktorima. Trudićemo se da drugi krug bude fer“, naveo je generalni sekretar UN.

Nezavisna izborna komisija je saopštila da će se održati drugi krug izbora, pošto u prvom krugu 20. avgusta nijedan od kandidata nije osvojio neophodnih 50 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: