Iran: Napad na Revolucionarnu gardu

U napadu bombaša samoubice na jugoistoku Irana, poginula je najmanje 41 osoba, među kojima i pet komandanata elitne Revolucionarne garde.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 18.10.2009.

14:22

Default images

Kako prenosi agencija IRNA, među poginulima su zamenik komandanta kopnenih snaga i regionalni šef Garde. Samoubica je aktivirao eksploziv u trenutku kada je vozilo prolazilo putem u regionu Pišina, nedaleko od iranske granice sa Pakistanom.

Iranske oružane snage optužile su danas SAD i Veliku Britaniju za umešanost u ubistvo pripadnika elitne Revolucionarne garde i upozorile da će izvršiti osvetu.

U napadu je poginulo sedam komandanata elitne iranske Revolucionarne garde, među kojima i Nuri Ali Šuštari, zamenik komandanta kopnenih snaga Revolucionarne garde, i general Radžab-Ali Mohamad Zadeh, komandanta za Sistan-Baludžistan.

Za napad na Gardu odgovornost je preuzela sunitska pobunjenička grupa Džundala ili „Božji vojnici“. Grupa Džundala povećala je broj oružanih akcija poslednjih godina u provinciji Sistan-Baludžistan koja se nalazi na granici s Pakistanom i Avganistanom.

Štabovi oružanih snaga su napad optužili "teroriste" iza kojih stoji "veliki satana Amerika i njegov saveznik Britanija", preneo je Rojters.

"U bliskoj budućnosti ćemo se osvetiti i Balučistanci će očistiti ovaj region od terorista i kriminalaca", prenela je iranska agencija Fars reči stanovnika provincije Sistan - Balučistan, u kojoj je napad izveden.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad naredio je vlastima da što pre pronađu i kazne počinioce napada.

"Protiv kriminalaca koji su počinili zločine protiv čovečnosti ćemo se ozbiljno boriti", rekao je Ahmadinedžad. SAD su ranije danas osudile samoubilački bombaški napad, istovremeno porekavši optužbe za umešanost u njegovo planiranje.

Za sada još niko nije preuzeo odgovornost za napad, mada se sumnja da iza atentata stoji sunitska militantna grupa Džundalah ili Božji vojnici, koji obično izvode atentate u ovoj regiji.

Džundalah je do sada u nekoliko mahova preuzeo odgovornost za bombaške napade, kidnapovanja i druge vidove napada na iranske vojnike, uključujući i atentat 2007. automobilom-bombom, u kome je poginulo 11 članova Revolucionarne garde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: