Milorad Trbić osuđen na 30 godina

Bosanski sud osudio je bivšeg oficira Zvorničke brigade bosanskih Srba Milorada Trbića na 30 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici 1995.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

17:19

Default images

Bivši oficir za bezbednost Zvorničke brigade Milorad Trbić osuđen je zbog ubistava više desetina ljudi i učešća u progonima i hapšenjima više hiljada osoba tokom masakra muslimana u Srebrenici 1995. godine. Sud je, međutim, oslobodio Trbića (51) od optužbi za genocid, zbog nedostatka dokaza, rekao je šef sudskog saveta Davorin Jukić.

Trbić je proglašen krivim za učestvovanje u progonima bosanskih muslimana iz srebreničke enklave, kao i za egzekucije, zakopavanje tela i prikrivanje tragova zloičina, naveo je Jukić.

Porodice žrtava iz Srebrenice pobunile su se zbog odluke suda da oslobodi Trbića optužbi za genocid.

"Ova kazna je za njega nagrada. Sud je isto tako mogao i da ga oslobodi", rekla je Hatidža Mehmedović, koja je u Srebrenici izgubila muža i dva sina.

Trbić je najpre u Haškom tribunalu za ratne zločine optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, ali je Tribunal ovaj predmet u junu 2007. prosledio bosanskom sudu za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: