Prvi teži slučaj novog gripa

Stručnjaci u Srbiji savetuju građanima da se vakcinišu protiv sezonskog gripa. U Kragujevcu zabeležen prvi teži oblik oboljenja od virusa H1N1.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2009.

12:42

Default images

Jedna 46-ogodišnja žena iz Kraljeva smeštena na Klinički centar u Kragujevcu, jer boluje od težeg oblika novog gripa, potvrđeno je za B92 u toj klinici. Kako saznaje B92, ona je u životnoj opasnosti, a upala pluća koju je dobila se komplikuje. Vakcina protiv novog gripa još nije stigla u Srbiju, pa nadležni preporučuju vakcianciju protiv sezonskog oblika te bolesti.

Sve neophodne mere preduzete su kako bi se sprečila dalja komplikacija zdravstvenog stanja jedne kraljevčanke, koja je pre dva dana primljena u Kliničkli centar u Kragujevcu pod sumnjom da boluje od novog gripa.

Nakon što joj je dijagnostifikovan teži oblik te bolesti, smeštena je na posebno odeljenje Urgentnog centra, a njeno zdravstveno stanje se pogoršalo.

“Pacijentkinja ima upalu pluća i sa znacima komplikacija te upale. Njeno trenutno zdravstveno stanje je, kažem, ozbiljno jer se radi o težem kliničkom obliku i o daljem toku bolesti rano je još uvek govoriti“, kaže načelnik infektivne klinike u Kragujevcu Zoran Todorović.

“Ona je na intezivnoj terapiji, na veštačkoj ventilaciji i dalje se preduzimaju sve neophodne medicinske mere“, objašnjava on.

Lekari pretpostavljaju da je ta žena virus novog gripa dobila od sina, koji radi kao profesionalni vozač i putuje po Evropi.

“S obzirom da je on mlada osoba bolest je verovatno protekla kao lakši klinički oblik i verovatno da bolest nije prepoznata. Ona inače ima 46 godina, tako da je bolest dobila malo ozbiljniji i teži klinički tok“, kaže Todorović.

Poziv na vakcinaciju protiv gripa

Iako je vakcinacija proitiv novog gripa u svetu počela, ona još uvek nije stigla u Srbiju.

U međuvremenu, Branislav Tiodorović, član radne grupe za borbu protiv novog gripa, preporučuje građanima vakcinaciju protiv sezonskog gripa, koja će početi sledeće nedelje.

Ovaj period godine je najpovoljniji za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, rekao je Tiodorović i naveo da su doze vakcina manje od predloženih, ali da će to najbolje pokazati tražnja građana.

"Mi smo ove godine, prvi put možda, dobili na vreme vakcinu protiv sezonskog gripa, da li je dovoljno, to je drugo pitanje”, rekao je Tiodorović.

“Videćemo kakav će biti odziv, ali je preporuka, u svakom slučaju, da se vakcinišu svi hronični bolesnici – srčani, plućni, bubrežni, posebno napominjem dijabetičari, jer su oni imali najviše oboljevanja, a zatim i svi oni sa oslabljenim imunitetom”, naveo je on.

U Americi je reč o pet registrovanih vrsta vakcina. Evropa nema tako udarni pandemijski talas kao Sjedinjene Američke Države, pa se još procenjuje koja će vakcina biti najbolja.

“Moram da kažem da ne očekujemo pre kraja godine da ćemo imati ovu novu pandemijsku vakcinu, čekamo i pratimo stavove CDC-a i Svetske zdravstvene organizacije. Imamo malu prednost da možemo sačekati druge da vidimo šta se tu dešava, a da za to vreme možemo preduzeti sve one druge mere prevencije koje su važne da bi se sprečila epidemija gripa”, rekao je Tiodorović.

Tiodorović kaže da je predviđena nabavka tri miliona doza vakcine, ali je i ostavio mogućnost da se nabave dodatne količine.

Možete pogledati snimak gostovanja Branislava Tiodorovića u vestima TV B92. U međuvremenu, iz Rusije stižu tvrdnje da su njihovi stručnjaci pronašli novu vrstu vakcine protiv virusa H1N1 i očekivanja da će je Svetska zdravstvena organizacija preporučiti još ove godine.

Kako su naveli, vakcina je zasnovana na interferonima, koja omogućava ljudskom organizmu da razvije prirodan imunitet protiv virusa.

Ruski medicinski istraživači naveli su da će ova vakcina pomoći borbi, ne samo protiv novog gripa, već i ptičijeg i sezonskog oblika virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: