Skupština o vojnim zakonima

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o predlozima vojnih zakona, a rad nastavljaju sutra raspravom o predlogu zakona o odlikovanjima.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

15:20

Default images

Predloge šest vojnih zakona Vlade Srbije u parlamentu je predstavio ministar trgovine, jer je ministar odbrane bio na vojnoj vežbi na Pešteru. Ministar odbrane Dragan Šutanovac došao je u Skupštinu posle podne, po povratku sa pomenute vojne vežbe.

Predstavljajući set vojnih zakona, ministar trgovine rekao je da oni uvode brojne novine poput formiranje aktivne rezerve, nove institucije za kontrolu vojnih službi bezbednosti i preciziranje starosne granice za stupanje u profesionalnu vojnu službu.

Najviše zamerki poslanici opozicije imali su na zakon o upotrebi Vojske i drugih snaga u multinacionalnim operacijama van granica Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke Božidar Delić ocenio je da je “očigledno da je na nekim prostorima je zafalilo topovsko meso, pa zakon priprema uslove za slanje naših vojnika u borbene akcije da budu okupatori i da ugrožavaju slobodu nekih drugih naroda”.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šomaz smatra da pripadnicima Vojske Srbije nije mesto u operacijama u inostranstvu koje, kako je rekao, samo “služe za interese Vašingrona i NATO-a”

“Šta je nas briga. Talibane bira njihov narod, oni su birani. Ako hoće da stvore islamsku državu šta je to nas briga”, kaže Šormaz.

Na početku današnjeg zasedanja poslanici opozicije nastavili su raspravu o strategijama odbrane i bezbednosti kritikujući Vladu koja je kao svog predstavnika u parlament poslala ministra trgovine.

Milosavljević nije odgovarao na kritike predloga odluka i zakona, a u vladajućoj većini ne vide ništa sporno u tome što je ministar trgovine predstavljao vojne zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: