Podrška ukidanju viza Balkanu

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta podržao je danas ukidanje viza za zemlje zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

14:33

Default images

Istovremeno, Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta odlučno je zahtevao da se u proces ukidanja viza uključi svih pet država zapadnog Balkana - i BiH i Albanija, koje bi u dogledno vreme mogle da ispune sve obaveze iz Nacrta za ukidanje viza.

Ovom prilikom, slovenački poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin od Evropske komisije zahtevao je i da mesečno ocenjuje napredak pojedinih država, kao i izveštaje o tome.

Kacin je naveo i da Evropski parlament tako treba da podrži i ojača proevropske snage u tim državama, rekavši i da iako se čini da je BiH najteži slučaj, ipak je tamo moguće brzo postići napredak, skoro odmah.

Taj napredak bi, prema njegovom mišljenju, bio i veliki podsticaj i primer i za Albaniju.

"Ipak, Kosovo i njegovi stanovnici se ne mogu više ignorisati", rekao je Jelko Kacin i naveo da se tu ne radi o međunarodnom priznanju Kosova u državama koje to još nisu uradile, već je "nedopustiva praksa odgurivanja Kosova i diskriminacija tamošnjih ljudi kada se radi o pravu na slobodu kretanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: