Međunarodni dan starih

Danas se obeležava Međunarodni dan starih, a Srbija je, sa 15,7 odsto starog stanovništva, četvrta u svetu po broju stanovnika starijih od 65 godina.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 01.10.2009.

09:56

Default images

Stručnjaci UN predviđaju da će do 2050. godine prvi put u istoriji čovečanstva broj starih u svetu premašiti broj mladih, dok je u Srbiji broj stanovnika mlađih od 15 godina već gotovo izjednačen sa brojem starijih od 65 godina.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da Srbija mora Strategiju o starima da inovira, prilagodi novim realnostima i da izađe u susret realnim potrebama starijih građana.

Povodom Međunarodnog dana starih, potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić razgovarao je sa organizacijama koje se bave zaštitom i pomoći starima i tom prilikom ukazao na to da su se stari svojim radom odužili društvu i da je neophodno da im se i u periodu tranzicije obezbedi dostojanstven život.

Predstavnici Gerontološkog društva Srbije, Crvenog krsta Srbije, Saveza penzionera Srbije, Saveza boraca Srbije, Fonda Branke i Mlađe Veselinović ocenili su da je posebno težak položaj seoskih staračkih domaćinstva.

Organizacije, povodom Dana starih, ukazuju i na slabu koordinaciju organizacija i institucija koji se bave problemom starih, njihovom diskriminacijom, kao i na potrebu razvoja institucionalne mreže socijalnih ustanova koje brinu o starima.

Stručnjaci UN predviđaju da će do 2050. godine prvi put u istoriji čovečanstva broj starih u svetu premašiti broj mladih, dok je u Srbiji broj stanovnika mlađih od 15 godina već gotovo izjednačen sa brojem starijih od 65 godina.

Prema rezultatima popisa iz 2002. godine, više od 900.000 osoba u centralnoj Srbiji i oko 300.000 u Vojvodini staro je 65 i više godina.

Krkobabić je povodom Dana starih poručio da stare osobe ne smeju da budu tretirane kao teret društva, već kao njegov sastavni, vrlo osetljiv i značajan deo, a zaslužuju i najveću društvenu pažnju.

Potpredsednik Vlade obećao je i podršku u rešavanju svih problema sa kojima se suočavaju stari u Srbiji insistirajući na udruženoj, zajedničkoj borbi i nastupu kako bi se navedeni problemi lakše i efikasnije rešavali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: