Uhapšen važan član narko kartela

Istaknuti član jednog meksičkog narkokartela uhapšen je pod sumnjom da je umešan u nedavno ubistvo 17 osoba u jednom rehabilitacionom centru na severu Meksika.

Izvor: B92

Nedelja, 06.09.2009.

14:18

Default images

Hose Rodolfo Eskaheda se već dugo nalazio na listi traženih i meksičke vlade i Američke administracije za suzbijanje droge (DEA), a uhapšen je u Siudad Huaresu, u meksičkoj državi Čihuahua, u blizini granice sa Teksasom, piše BBC.

Smatra se da je Eskaheda umešan u masakr koji se dogodio 2. septembra, kada je grupa od desetak maskiranih napadača ubila 17 pacijenata klinike za rehabilitaciju zavisnika od droge i alkohola u ovom gradu.

Bio je to jedan od najsmrtonosnijih napada u trogodišnjem ratu meksičkog predsednika Felipea Kalderona sa narkokartelima, uprkos prisustvu 10.000 vojnika i federalnih policajaca koji stalno patroliraju ulicama ovog grada.

U Siuadad Huaresu, poprištu okršaja između dve bande - kartela Huarez i kartela Sinaloa, na čijem čelu se nalazi najtraženiji čovek Meksika Hoakin Guzman, nasilje je svakodnevno prisutno, a od početka godine je ubijeno oko 1.400 ljudi, piše BBC.

Klinike za rehabilitaciju u tom gradu su na meti narkoklanova koji ih optužuju da zaštićuju dilere droge iz suparničkih klanova.

U međuvremenu, u saveznoj meksičkoj državi Tabasko, na jugoistoku zemlje, pronađena su tela političara Hosea Fransiska Fuentesa, njegove supruge i dvojice sinova, sa više prostrelnih rana.

Porodica je ubijena u Viljaermosi, glavnom gradu ove države, u svojoj kući.

Od kako je meksička vlada naredila vojsci da preduzme ofanzivu protiv narkokartela 2006. godine, u Meksiku je ubijeno preko 13.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: