Apel papi da ukaže na položaj Roma

Predstavnici jevrejskih i hinduističkih zajednica u SAD traže od pape Benedikta XVI da tokom posete Češkoj upozori na težak položaj čeških Roma.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

12:57

Default images

U zajedničkom saopštenju i apelu papi, američki rabin Džonatan Fririh i predstavnik hinduista Rajan Zed ocenili su da je položaj čeških Roma blizak aparthejdu. Dvojica duhovnih vođa naveli su da u Češkoj odbijaju često da usluže Rome u kafanama, restoranima, radnjama, ili da ih puste u diskoteke.

Neke Romkinje prinudno su sterilisane, u kuće im bacaju Molotovljeve koktele i podmeću požare, a češke vlasti i češka država odbijaju da brane Rome od napada, tvrdi se u apelu papi.

"Skoro je greh i moralno nema opravdanja, ako bi vernici takvo ponašanje prema Romima ignorisali. Papa, kao najuticajniji verski lider, mogao bi da uspešno tokom posete Češkoj pokrene romsko pitanje", apelovali su na Benedikta XVI predstavnici američkih Jevreja i hinduista.

Za papinu posetu Češkoj, od 26. do 28. septembra, vlada veliko interesovanje. Za glavnu misu, koju će služiti u Brnu, podeljeno je već 100.000 ulaznica, a za misu u Staroj Boleslavi kraj Praga oko 35.000.

Veliki deo vernika koji će tokom ta tri dana doći da vide papu su, međutim, Poljaci i Slovaci, budući da je Češka poznata u Evropi kao zemlja sa najviše ateista.

U Češkoj ni trećina ljudi ne veruje u postojanje Boga, a Češka katolička crkva ne uživa opšti ugled, za razliku od Poljske, gde je crkva i simbol aktivnog otpora totalitarnom režimu.

Češka vlada sada se više angažuje u rešavanju romskog pitanja, posebno otkako su ekstremisti u aprilu izazvali požar bacivši Molotovljeve koktele na kuću romske porodice u mestu Vitkov. Napad se desio noću dok su svi spavali, a dvogodišnja devojčica jedva je spasena sa opekotinama na 80 odsto tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: