Ruska podrška Južnoj Osetiji

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev godinu dana posle sukoba u Gruziji poručio da Rusija neće opozvati priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije.

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

01:01

Default images

Zvaničnici Gruzije za sukob pre godinu dana optužuju Cinvaliji i Moskvu, koji opet prstom upiru u gruzijske političare kao glavne krivce. Povodom obeležavanje prve godišnjice rusko-gruzijskog rata u glavni grad otcepljene pokrajine Južne Osetije, Cinvali, doputovao je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Povodom godišnjice, u crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi održan je parastos poginulima.

Na centralnom trgu u Cinvaliju, prestonici Južne Osetije građani su bdenjem i paljenjem sveća odali poštu žrtvama prošlogodišnjeg gruzijsko-ruskog rata.

Uz ozbiljnu muziku, na video bimu emitovani su snimci nastali tokom petodnevnih sukoba.

U borbama gruzijskih snaga sa jedne, i južno-osetijskih i ruskih sa druge strane, poginulo je 390 ljudi. Nekoliko desetina hiljada ljudi napustilo je kuće, a u nasleđe rat je ostavio nepoverenje između sukobljenih strana i strahovanje građana da bi sukobi mogli da se ponove.

"Dovoljno smo patili u prošlih 20 godina. Ne žeilmo da naši najbliži ginu. Želimo da mislimo o dobrim stvarima, da naša deca rastu u miru, i da rat ostavimo u prošlosti" kaže stanovnica Cinvalija Indira Gabeira.

Otcepljenu Južnu Osetiju priznala je samo Rusija. Od ostatka Gruzije, tu pokrajinu odvajaju vojni punktovi.

U obraćanju ispred zgrade vlade u Cinvaliju, predsednik Južne Osetije, Eduard Kokojti zahvalio se Moskvi za pomoć u vreme sukoba.

"Rusija je pokazala da nije napustila svoje građane, a svetu je pokazala istinski moralno političko ponašanje" poručio je Kokojti.

Ruske trupe i dalje imaju baze u Južnoj Osetiji, i podrška su lokalnim snagama, koje su srušile kuće gruzijskih civila i proterali ih iz regiona.

Medvedev: Sakašvilijev pogrešan korak

Odgovarajući na optužbe iz Tbilisija, ruski predsednik Medvedev danas je komentarisao tih nekoliko dana u avgustu prošle godine.

"Kada se setim događaja od pre godinu dana, posebno te noći između 7. i 8. avgusta, verovao sam do poslednjeg trenutka da će gruzijski režim biti dovoljno pošten, i mudar da izbegne greške, koje će odneti živote i imati dramatične geopolitičke posledice" naglasio je Medvedev.

Ruski predsednik zaključuje da je Sakašvili ipak napravio pogrešan korak, koji je imao visoku cenu.

On je ocenio i da je ruska federacija brzom akcijom sprečila tragediju većih razmera i vratila mir kavkaskom regionu, koji je tih dana bio ozbiljno ugrožen.

U jučerašenjem obraćanju povodom godišnjice sukoba, gruzijski predsednik Sakašvili izjavio je da Južnu Osetiju smatra delom teritorije svoje zemlje i da neće odustati od borbe za tu pokrajinu, i povratak proteranih civila.

Sakašvili tvrdi da je sukobe isprovocirao ulazak ruskih trupa u Južnu Osetiju 7.avgusta.

Prema njegovim rečima, Moskva ne želi da on bude predsednik, jer Gruziju približava Evropskoj uniji i NATO-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: