Gračanica: Apel porodica otetih

Porodice radnika ugljenokopa Belaćevac kod Obilića, kidnapovanih pre 11 godina, još tragaju za svojim najbližima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

16:18

Default images

Devetoro Srba radnika ugljenokopa odveli su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova 22. juna 1998. godine, izvlačeći ih iz autobusa u jutarnjim satima. Članovi porodica otetih okupili su se danas u Gračanici.

Članovi porodica nestalih Srba očekuju od Euleksa da se uključi u rasvetljavanje sudbine nestalih rudara ugljenokopa Belaćevac. Dosadašnje angažovanje međunarodnih i lokalnih organizacija nije pomoglo.

Na Kosovu se među nestalima vodi 551 osoba srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti.

Tokom proteklih 11 godina rasvetljena je sudbina 293 nestale osobe.

Velibor Ađančić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, rekao je da su obraćanja lokalnim i međunarodnim organizacijama bila uzaludna. "Na Kosovu su do sada iskopane 144 lokacije. Jedna u okolini Obilića, gde se pretpostavlja da su zakopani ubijeni radnici kopa Belaćevac još nije otkrivena", kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih.

Porodice nestalih rudara i ostalih kidnapovanih Srba, te drugih nealbanaca na Kosovu ne veruju da iko osim Euleksa želi da im pomogne u rasvetljavanju sudbina njihovih bližnjih.

Nedavno su stupili u kontakt sa udruženjima porodica nestalih kosovskih Albanaca.

Uputili su zajednički apel svima koji mogu da im pomognu.

To je, kako kažu, prvo i jedino što su zajednički mogli da urade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: