Zabrane pušenja i u Grčkoj

Grčka, evropska zemlja sa rekordnim brojem pušača, zabraniće od 1. jula pušenje na javnim mestima, saopštilo je grčko ministarstvo zdravlja.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

09:59

Default images

To je treći pokušaj zabrane, nakon neuspešnih mera uvođenih 2002. i 2003. godine. Ministar zdravlja Dimitris Avramopulos izjavio je da "u Grčkoj često kaže da se zakoni usvajaju ali ne sprovode", navodeći primer bolnica "gde se ta zabrana ne sprovodi".

"Ovo je početak napora da se promeni svest u oblasti javnog zdravlja koji je od suštinskog značaja", naglasio je ministar, ocenjujući da je "društvo spremnije nego ikada da prihvati tu meru".

U Grčkoj 42 odsto stanovnika puši, a oko 20.000 ljudi svake godine umre od posledica pušenja, podaci su Evropske komisije. Slede Bugarska sa 39 odsto pušača i Litvanija sa 37 odsto.

Prema zakonu usvojenom prošle godine, restorani i barovi površine veće od 70 kvadrata moraju da imaju zatvorene prostore za pušače.

Manji lokali mogu da biraju da li će prihvatiti pušače ili zabraniti pušenje, a kazne su do 500 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: