Odobreno učešće u mirovnim misijama

Skupština Srbije odobrila je učešće profesionalnim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u mirovnoj misiji UN u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 09.06.2009.

10:53

Default images

Pripadnici sanitetske službe Vojske Srbije će u tim misijama biti u sastavu norveškog kontingenta. Misija će trajati godinu dana, a sredstva za njene troškove biće obezbeđena iz budžeta. Odluku o učešću u misijama usvojila je Vlada Srbije na sednici održanoj 7. maja, a u tu mirovnu misiju UN biće upućen sedmočlani sanitetski tim.

U vojnom delu misije u Čadu ucčestvuju predstavnici 36 zemalja, a u civilno-policijskom pripadnici 20 država, među kojima su Rusija, SAD, Francuska, Austrija.

Reč je o humanoj operaciji u kojoj će srpski sanitetski tim biti angažovan na lečenju pripadnika svih država koji učestvuju u toj mirovnoj misiji, kao i lokalnog stanovništva.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije već učestvuju, samostalno, u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji i Obali Slonovače.

Učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama UN, u mnogo većem obimu nego sada, nije interes samo sistema odbrane, već je to državni interes usmeren ka jačanju našeg spoljnopolitičkog kapaciteta.

U mirovne misije UN šalju se, na dobrovoljnoj osnovi, samo profesionalni pripadnici sistema odbrane i to posredstvom Centra za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije.

Profesionalni pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u mirovnim misijama UN provode od šest meseci do godinu dana, u zavisnosti od države u koju su raspoređeni, kao i od dužnosti na kojima su angažovani.

Za vreme SFRJ, koja je imala izuzetno povoljan spoljnopolitički kapacitet, u mirovnoj misiji na Sinaju smenjivalo se oko 1.700 pripadnika tadašnje JNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: