Petak, 05.06.2009.

10:50

Negotin: Deponija s opasnim otpadom

Deset miliona tona opasnog otpada iz Industrije hemijskih proizvoda Prahovo kod Negotina ekološki je problem koji već decenijama niko ne rešava.

Izvor: B92

Default images

Deponija se prostire na površini od 56 hektara i jednim svojim delom nalazi se i na obali Dunava. Predstavnici ekoloških društava u Negotinu smatraju da je otpad zbog svog sastava ne samo kancerogen već i radioaktivan, dok u IHP-u negiraju te tvrdnje.

Više od osam miliona tona fosfogipsa i oko dva miliona tona piritne izgoretine koji se dobijaju kao nusproizvod u proizvodnji veštačkog đubriva u industriji hemijskih proizvoda u Prahovu, više od 40 godina skladišti se na deponiji u blizini Negotina.

Deponija se danas prostire na 56 hektara, a ekolozi tvrde da je u pitanju kancerogen i radioaktivni otpad.

Rešenjem gradskog zavoda za zaštitu zdravlja Beograd iz 2005. otpad iz IHP-a okarakterisan je kao opasan, ali u u fabrici u Prahovu, koja je pre godinu i po dana privatizovana, tvrde da nema govora o tome da je i radioaktivan.

U fabrici kažu da je akcionim planom koji pripremaju predviđeno rešenje problema osam miliona tona fosfogipsa, a da je problem dva miliona tona piritne izgoretine rešen, pošto je potpisan ugovor sa, kako kažu, jednom kompanijom koja se obavezala da će otrovni pirit ukloniti sa deponije u narednih 10 godina. Ekolozi procenjuju da je sa deponije za poslednjih 40 godina zbog čestih vetrova rasejano više od 40.000 metara kubnih otrovnog pirita po njivama u Negotinskoj krajini.

Ove procene u IHP-u nisu želeli da komentarišu.

Deponija, nažalost, nije i jedini problem lokalnog stanovništva.

Zbog čestih pucanja cevi koje na putu od fabrike do deponije prolaze kroz njive i oranice i izlivanja enormnih količina fosfogipsa na zemljište, podneta je i prijava republičkoj ekološkoj i poljoprivrednoj inspekciji koja je obišla teren i čije se rešenje očekuje u toku sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: