U Senti trpe samovolju paroha

Paroh crkve u Senti Mlađan Jović zakjlučao je kapije lokalnog groblja i onemogućio slobodan ulazak svima koji žele da obiđu grobove svojih najbližih.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2009.

07:52

Default images

Neki od građana Sente sa kojima je razgovarala ekipa B92 kažu da već godinama trpe samovolju ovog sveštenika. Na kapiji groblja je katanac za koji ključ ima samo lokalni svestenik. Naime, građani Sente ne mogu da priđu grobnicama svojih najbližih na pravoslavnom groblju u Senti kada to požele, već za svaku posetu moraju da imaju saglasnost paroha.

Oni tvrde da im paroh Mlađan Jović po slobodnoj proceni naplaćuje usluge sahranjivanja i da im za dat novac ne izdaje nikakvu priznanicu.

“Hteo sam da sahranim ćerku, a on mi je tražio 14.500 dinara za sahranu i posle toga mi nije dao nikakvu priznanicu. I sada opet može da mi traži pare. Nema nikakav cenovnik već proizvoljno i samovoljno određuje cenu ko će koliko da plati”, kaže jedan građanin Sente. Svojevremeno je formiran i Crkveni odbor, ali ga je paroh Mlađan Jović raspustio kada su zatražili da se groblje otvori i omogući slobodan pristup građanima koji redovno plaćaju svoje obaveze za održavanje grobnog mesta.

“Raspustio je odbor samo zbog toga što ne želi nikog pored sebe. Intervenisali smo na nekoliko mesta, ali ništa nismo uradili. Sada smo u ‘statusu kvo’. Ne želimo da se svađamo sa njim. Nismo mi tu zbog sveštenika, već on je tu zbog nas“, kaže član Crkvenog odbora, Nikola Jovičić.

Sveštenik Mlađan Jović ekipi B92 nije dozvolio da uđe na groblje i snimi ga.

On takođe nije želeo da odgovori ni na pitanje zašto drži groblje zaključano i ne dozvoljava ljudima da posete grobove svojih najbližih.

Građani su čak pokušali da pristupe groblju, ali je paroh pozvao policiju, koja nije mogla da presudi ko ima pravo da uđe na groblje.

Građani su se žalili i vladici Irineju Buloviću, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: