Ponedeljak, 04.05.2009.

13:22

Većini sela uključena struja

Većini srpskih sela na Kosovu uključena je struja posle plaćanja paušala od 26 evra po domaćinstvu i potpisivanja kolektivnog sporazuma sa KEK-om.

Izvor: Beta

Default images

Meštani Gračanice dobili su rok da do 11. maja potpišu sporazum sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom (KEK), dok u Kosovskom Pomoravlju više srpskih sela ijoš nema struju.

Šef kancelarije za zajednice opštine Peć u Goraždevcu Slobodan Petrović rekao je da je posle potpisivanja kolektivnih sporazuma sa KEK-om struja uključena Srbima povratnicima u selima Belo Polje, Ljevoša i Siga u pećkoj opštini, kao i povratnicima u Osojanu u opštini Istok.

Petrović je rekao za Betu da su povratnici u ovim selima potpisali sporazum i platili KEK-u paušalno po 26 evra po domaćinstvu jer je ta uplata zajedno sa sporazumom bila uslov za uključenje struje.

Isti sporazumi sa KEK-om potpisani su u Goraždevcu i u povratničkom selu Brestovik u pećkoj opštini.

Petrović je rekao da Srbi u Goraždevcu još skupljaju novac da plate paušale i očekuje da će struja ovom selu biti uključena danas.

On je dodao da su meštani sela Brestovik platili paušal i potpisali sporazum ali da njima radnici KEK-a još nisu uključili struju.

"Reč je o nesporazumu zato što KEK traži da povratnici plate paušal za 70 izgrađenih kuća a ne za trideset porodica koliko se vratilo u Brestovik", rekao je Petrović.

On je najavio da će danas u Peći razgovarati sa predstavnicima KEK-a kako bi se prevazišao nesporazum i kako bi bila uključena struja u Brestoviku.

Naglasio je da očekuje da meštanima Goraždevca i drugih sela posle urednog jednogodišnjeg plaćanja utrošene električne energije nadležni u KEK-u izbrišu stari dug za struju.

Predsednik opštine Istok, koja je izmeštena u Osojane, Dragoljub Repanović rekao je da je u tom selu struja uključena pošto su Srbi povratnici potpisali sporazum sa KEK-om i platili paušal od 26 evra po domaćinstvu.

Repanović je rekao da narednih dana treba da budu registrovani i očitani strujomeri po domaćinstvima kako bi meštani mogli uredno da plaćaju struju i da i njima bude otpisan stari dug.

Više srpskih sela u Kosovskom Pomoravlju, kao i selo Livađe u opštini Lipljan, i dalje su bez struje. Srbi u Kosovskom Pomoravlju su rekli da nemaju poverenje u sporazum sa KEK-om, a meštani Livađa su rekli Beti da očekuju da njima danas nakon plaćanja paušala struja bude uključena.

Načelnik Kosovskog upravnog okruga Goran Arsić ranije je rekao da su menadžeri KEK-a prošle sedmice dali rok meštanima Gračanice da do 11. maja potpišu Kolektivni sporazum sa KEK-om inače će to selo biti isključeno sa snabdevačke mreže.

Nadležni u KEK-u ranije su izjavili agenciji Beta da će svi potrošači koji ne plaćaju utrošenu električnu energiju biti isključeni iz mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: