Subota, 02.05.2009.

19:14

Pritisci na topličke novinare

Protiv sedmoro novinara iz Kuršumlije i Prokuplja, u proteklih nekoliko godina, podneto je oko trideset krivičnih prijava zbog navodnih kleveta i uvreda.

Izvor: B92

Default images

U njima se od novinara traži nadoknada, zbog navodno pretrpljene štete, u visini od nekoliko stotina- do više miliona dinara.

Sedmoro novinara iz Topličkog okruga, odnosno iz Kuršumlije i Prokuplja, koji izveštavaju za beogradske pisane i elektronske medije, svakodnevno su izloženi pritiscima i pretnjama, kako od strane lokalnih moćnika, tako i od drugih koji smatraju da je njihovo izveštavanje neobjektivno.

Protiv njih je podneseno na desetine krivičnih prijava, najčešće za klevetu i uvredu.

Tako je nedavno dopisnica dnevnog lista “Pres“ iz Prokuplja, Biljana Roganović, osuđena da plati visoku novčanu nadoknadu iako je samo prenela podatke iz policijske istrage.

“Na kraju se slučaj završio tako da sudija opštinskog suda nije prihvatala taj policijski izveštaj kao validan kaženjeni smo i ja i urednik sa po 180 hiljada dinara”, navodi Roganovićeva.

Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava ocenjuje da veliki broj krivičlnih prijava koje su podente protiv novinara, predstavljaju vid pritiska i zastrašivanja.

Pogotovo što se, kako kaže, radi o malim sredinama odakle izveštavaju novinari iz ova dva grada.

“Čini mi se da je novinarima preostalo vrlo malo prostora. Pošto gde god da krenu, na koju god stranu da pokušaju neku vrstu istraživanja, stigne ih neka tužba za klevetu, ili uvredu, ili već nešto slično tome”, ocenjuje Dobrašinović.

“Činjenica je da je samo u Prokuplju, opštinama Topličkog okruga, sedmoro-osmoro novinara, prema našim saznanjima, tuženo za razne vrste nekih krivičnih dela, samo pokazuje kako se ti pritisci na neki način umnožavaju”, kaže on.

Kao i u Prokuplju, tako su i novinari koji izveštavaju iz Kuršumlije, često izloženi anonimnim pretnjama i pritiscima da izveštavaju po volji lokalnih moćnika.

Sud u ovom gradunajčešće staje na stranu onih u čijim je rukama vlast i moć.

“Evidentno je da u malim sredinama, kao što je Kuršumlija, Prokuplje, da postoji sprega između lokalnih vlasti i sudova, odnosno sudija. Pa je tako u Kuršumliji u slučaju bivšeg predsednika optšine, nakon što je oklevetao novinare preko lokalnih medija, sud presudio u njegovu korist umesto u korist novinara“, navodi novinar radija “Slobodna Evropa”, Miloš Ivanović.

S obzirom da se radi o malim sredinama, lokalne vlasti u Kuršumliji i u Prokuplju, najčešće su povezane rodbinskim vezama.

Kritičko izveštavanje ovdašnjih novinara često se smatra kao udar na njih , ali i njihove rođake koji se nalaze u strukturama vlasti, pa se na sve načine pokušava da se novinari ućutkaju.

”Za protekle tri godine, protziv mene su podnesene tri tužbe i ukoliko se ovako nastavi, mi dopisnici iz manjih sredina nažalost ćemo moći da šaljemo samo vremensku prognozu“, kaže novinar lista “Pravda”, Ljubiša Mitić.

U međuvremenu jedan od lokalnih direktora najavio je da će protiv većine novinara iz toplice podneti krivične prijave zbog navodne uvrede, a istovremno će zatražiti višemilionsku odštetu, zbog kako navodi, ukaljanog ugleda, ali i reputacije preduzeća koje se nalazi pred stečajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: