Sporazum o gasovodu polovinom maja

Bugarski predsednik Georgi Prvanov predložio je da sporazum o gasovodu "Južni tok" bude potpisan u drugoj polovini maja.

Izvor: B92, Beta

Subota, 25.04.2009.

01:27

Default images

Prvanov je na zatvaranju dvodnevnog energetskog samita u Sofiji rekao da sporazum o "Južnom toku" ne bi trebalo potpisivati tokom posete bugarskog premijera Sergeja Staniševa Moskvi sledeće sedmice. Gasovod "Južni tok" treba da prenosi ruski gas ispod Crnog mora do Bugarske i potom do drugih evropskih zemalja, a prema najavama iz Moskve, trebalo bi da bude završen 2015. godine.

Prvanov je precizirao da u tekstu sporazuma postoje neke sporne tačke koje bi trebalo da budu razrešene što pre.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je bugarskom predsedniku da dve zemlje kao energetski saveznici moraju biti povezane gasovodom "Južni tok".

Prema njegovim rečima, Srbija će graditi nova skladišta gasa i postati regionalni partner, kako bi se lakše prevazišle situacije od protekle zime, kada zbog rusko-ukrajinskog spora građani nisu mogli da se zagreju.

"Pažljivo pratimo pregovore koje Bugarska tim povodom ima sa ruskom stranom i nadam se da ćemo što pre krenuti u gradnju gasovoda. Trasa gasovoda se na neki način poklapa sa trasom Koridora 10 što je od velike koristi za Bugarsku", rekao je Tadić posle razgovora sa Prvanovim.

"Srbija će u narednim godinama graditi podzemna skladišta gasa i na taj način ćemo biti i regionalni partner u kriznim trenucima kao što je bio onaj tokom prethodne zime kada su građani naše dve zemlje patili zbog nedostatka gasa", naveo je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je istakao važnost završetka kraka drumskog koridora 10 koji će autoputem povezati Niš i Sofiju i dodao da veruje da će sa srpske strane granice deonica autoputa Niš-Dimitrovgrad biti završena do kraja mandata sadašnje vlade.

Tadić je konstatovao da je, i pored toga što su bilateralni odnosi Srbije i Bugarske sve bolji, činjenica da je vlada u Sofiji priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova neprihvatljiva za Srbiju.

"Bugarska i Srbija moraju biti povezane gasovodom Južni tok, s druge strane Srbija će u narednim godinama graditi podzemna skladišta gasa, a već dovršava jedno u Banatskom dvoru, ali ćemo završavati i nova skladišta gasa, i mislim da ćemo na taj način biti i regionalni partner u kriznim trenucima, kao što je bilo ove zime kada su i Bugarska i Srbija i naši građani veoma patili zbog nedostatka gasa usled spora Rusije i Ukrajine", kazao je Tadić.

Prvanov je sa Tadićem razgovarao o izgradnji zajedničkih infrastrukturnih projekata i naglasio važnost saradnje dve zemlje naročito u uslovima energetske krize.

Prvanov je sa Tadićem razgovarao o izgradnji zajedničkih infrastrukturnih projekata i naglasio važnost saradnje dve zemlje naročito u uslovima energetske krize.

"Razgovarali smo o energetskoj saradnji, jer naše dve zemlje imaju ključne pozicije u realizaicji projekta Južni tok. Dogovorili smo se o povezivanju gasovodnih sistema Srbije i Bugarske, koje bio moglo da bude veoma važno u vremenu krize", rekao je Prvanov.

Na skupu u Sofiji učestvovali su predstavnici 28 zemalja. Očekivalo se da će na samitu biti potisani sporazumi, ali se to nije dogodilo, pre svega, zbog nedolaska ruskog premijera Vladimira Putina.

Svetski mediji prenose da Sofija nije voljna da potpiše ugovor o "Južnom toku" ukoliko Moskva ne pristane da joj plati tranzitnu taksu u slučaju da odluči da koristi već postojeće bugarske cevovode kako bi uštedela na izgradnji gasovoda.

Novi ruski predlog o gasovodu

Ruska delegacija je na energetski samit u Sofiji Bugarima donela novi predlog sporazuma o gasovodu “Južni tok“ , objavio je bugarski list “Dnevnik“.

Pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, list na svom veb-sajtu navodi da su predstavnici Rusije na samit doneli jednostrano parafirani dokument kojim se umanjuju obaveze koje je ranije prihvatio ruski “Gasprom“. Ruska strana očekuje da taj dokument bude potpisan tokom posete bugarskog premijera Sergeja Staniševa Moskvi sledeće sedmice.

U ruskom predlogu izostavljenje su garancije da će “Gasprom“ obezbediti 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje u gasovodu “Južni tok“ i obaveza zajedničkog preduzeća sa Bugarskim energetskim holdingom da izgradi novu mrežu za gasovod u Bugarskoj.

Ta dva uslova su deo međudržavnog sporazuma koji je prošle godine potpisan i ratifikovan u bugarskoj skupštini.

Pritisak Rusije na Bugarsku da potpiše novi sporazum o gasovodu "Južni tok" time je nastavljen i za vreme energetskog foruma u Sofiji i pored odsustva ruskog premijera Vladimira Putina i čelnika poslovodstva ruskog “Gasproma“, navodi “Dnevnik“.

Umesto Putina, Rusiju na samitu u Sofiji predstavlja ministar energetike Sergej Šmatko, pošto, kako je naveo Putinov portparol Dmitrij Peskov, "ekspertski nivo konferencije ne zahteva prisustvo premijera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: