Hrvatska očekuje turiste iz Srbije

Hrvatski turistički radnici se nadaju da će im ove godine doći više srpskih turista. U Istri kažu da je to strateški cilj i da nema veze sa ekonomskom krizom.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2009.

01:40

Default images

Ipak, udar krize već osećaju i hotelijeri i mali proizvođači maslina i vina koji su sastavni deo turističke ponude ovog dela hrvatskog primorja. Uprkos najavama o propasti turističke sezone, u Labinu, jednom od centara turizma u Istri, kažu da udar ekonomske krize očekuju tek naredne godine.

“Nekakve vijesti koje stižu već sa tržišta u ovom trenutku ne govore baš o nekim jako velikim minusima, tako da smatramo da i nekakvi minusi između tri do pet posto u odnosu na proteklu godinu ne bi bili nešto što bi se moglo nazvati nekakvom dramom ili jako teškom ekonomskom krizom”, kaže direktorka turističke organizacije Labina, Radmila Paliska-Kos.

Nedavno predstavljene mere hrvatske vlade za prevazilaženje ekonomske krize nisu zadovoljile hotelijere.

Turizam u Hrvatskoj predstavlja jednu od najprofitabilnijih privrednih grana i hotelijeri smatraju da samo dugoročno smanjenje nameta može da im pomogne, a toga, kako kažu, nema u planu Vlade.

Ni mali proizvođači maslina, kao što je Mario Belci, nisu zadovoljni smanjenjem podsticaja za ovu godinu, ali kažu da su optimisti.

“Jer mi mali proizvođači najviše možda ćemo se izvući jer na kraju krajeva ćemo proizvoditi za nas i uspećemo naš proizvod potrošiti, pojesti. Ali to je sve upitno, još uvijek ćemo čekati. Sada su rekli travanj-svibanj će biti odlučni mjeseci za te proizvode. Ako dobra sezona bude turistička će nas iščupati sigurno”, očekuje Belci.

U Hrvatskoj, pogotovo u Istri, očekuju više turista iz Srbije, ali tvrde da to nije zbog krize.

“Imamo veliki broj gostiju i iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rusije itd. Normalna je stvar da je nama srpsko tržište interesantno, da očekujemo goste i to nije bio jedan hir trenutka ili neke sile koja je nas natjerala, nego je to strateški pristup i želimo dugoročno biti prisutni na srpskom tržištu”, kaže predsednik uprave hotela “Vlamar” Edi Černjul.

On navodi i da u tom delu primorja nije nikada bilo ekscesa na nacionalnoj osnovi i da nema razloga da se turisti iz Srbije plaše. On ih poziva i da slobodno dođu automobilima sa srpskim registracijama.

Cene u ovom delu hrvatskog primorja, u restoranima i konobama, gotovo su iste kao i u Beogradu.

Naime, flašu “terana” ili “malvazije” kao autohtonih sorti vina možete kupiti za 40 kuna, što je oko 520 dinara, dok ćete za kafu na ekskluzivnim Brionima izdvojiti osam kuna, što je 100 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: