RIK radi i bez vladajuće koalicije

Republička izborna komisija radi uobičajeno i bez predstavnika vladajuće koalicije – DS-a, G17 plus i SPS-a, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2009.

01:29

Default images

Kako saznaje ovaj list , RIK je u nepotpunom sastavu krajem februara održao sednicu na kojoj je odlučio da zameni dva odbornika u srpskim opštinama sa Kosova i Metohije. Jednog iz SRS-a, drugog iz SPS-a.

Očekivalo se da, posle ostavki deset predstavnika DS-a u tom telu, uključujući i predsednicu Sonju Brkić, RIK ne zaseda ili bar ne odlučuje sve dok demokrate ne izaberu njihove naslednike.

Sednicu je, međutim, zakazao zamenik predsednika RIK, radikal Slavoljub Milenković.

Sednici su prisustovali samo predstavnici opozicije, a Milenković kaže da je postupio po zakonu i da su sve odluke donete na legalan način, uz postojanje kvoruma.

Na pitanje kako je obezbeđen kvorum za rad i odlučivanje bez DS-a, G17 plus i socijalista kada većinu u tom telu čini vladajuća koalicija, Milenković je objasnio da je zapravo on obezbedio taj kvorum, jer se “brojao” i njegov glas umesto glasa Brkićeve.

On kaže da je sednici prisustvovalo devet članova ili njihovih zamenika što je dovoljno za kvorum, pošto RIK ima 17 članova sa pravom glasa.

Kako “Novosti” saznaju, u DS-u žele da što pre zamene svoje kadrove u RIK koji su podneli ostavke jer strahuju da bi, u suprotnom, RIK mogao da donese i neke odluke koje se kose sa interesima vlasti.

Prema poslovniku o radu, sednicu RIK saziva predsednik te komisije ili najmanje trećina njenih članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: