Šta je bilo s bubregom Rankovića

Konzilijum lekara VMA utvrdio je da Srećko Ranković ima oba bubrega, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Ranković sumnja u objektivnost pregleda.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.03.2009.

12:42

Default images

Ministar zdravlja kaže da je pregledima utvrđeno da Ranković ima oba bubrega, odnosno da mu nije odstranjen bubreg prilikom operacije trbušne aorte. Posle višečasovnog pregleda, konzilijum lekara Vojnomedicinske akademije saopštio je da će nalaz poslati Ministarstvu zdravlja i da se ta medicinska ustanova o tom pitanju neće više oglašavati.

Srećko Ranković primljen je jutros u 8 sati na pregled u Vojnomedicinsku akademiju, gde je na nalaze čekao nešto više od tri sata.

"Nisam dobio neko objašnjenje, više su pričali da trebam da čuvam zdravlje i kako su meni spasili život na Kliničkom centru i da imam bubreg, ali nešto se vidi tamo", kaže Ranković.

"Ja sam pitao šta sa ultrazvukom od prošle godine i scintigrafijom, a oni su rekli: 'Ma to je nešto drugo, ovo je svetska mašina'", objašnjava Ranković.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević tvrdi da je lekarskim pregledima utvrđeno da Ranković ima oba bubrega, odnosno da mu nije odstranjen jedan bubreg tokom operacije trbušne aorte.

"S obzirom da je poslednjih nekoliko dana javnost uzburkana prenošenjem različitih tvrdnji koje su nedovoljno zasnovane na činjenicama, dužan sam da obavestim javnost Srbije da su ispitivanja pokazala da pacijentu nije odstranjen bubreg na operaciji 2005. godine u Kliničkom centru Srbije, tačnije da ima oba bubrega", rekao je Milosavljević za B92.

On je pozvao Rankovića da se obrati svom lekaru u Domu zdravlja, kao i Kliničkom centru Srbije i Vojnomedicinskoj akademiji, kako bi nastavili da i dalje "vode računa o njegovom zdravlju".

Predsednica Udruženja za prava pacijenata "RE-akcija" Jasmina Lehlajtner, podsetila je da su upravo nalazi lekara VMA ranije pokazali da bubreg nedostaje, te da sada nije jasno kom se nalazu može verovati.

"Nismo zadovoljni sa ovim izveštajem, tražićemo ekspertizu u inostranstvu jer zaista jedna izjava pobija drugu i mi više ne znamo kojoj analizi, kojoj ustanovi verovati", kaže ona.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je proteklih dana podnošenje krivične prijave protiv Lehlajtnerove zbog sumnje da je svojim istupima u javnosti izazvala paniku i uznemirila građane.

Pacijent je tvrdio da je na operaciji srčane aorte ostao bez zdravog bubrega, dok je doktor koji ga je operisao demantovao takve optužbe. Pacijent je ranije izjavio da mu je pregledom na VMA prošle godine utvrđeno da mu posle operacije aorte nedostaje jedan bubreg.

Vojnomedicinska akademija posle toga je saopštila da je Ranković uspešno operisan u Institutu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije, da se oporavio i postoperativno se više puta medicinski kontrolisao kod različitih lekara u Kliničkom centru Srbije.

Samoinicijativno je došao na ambulantni pregled kod nefrologa VMA i u nalazima interniste-nefrologa VMA navodi se da ultrazvučnim pregledom nije viđen levi bubreg. Bolesnik se za konsultacije nije obraćao hirurzima VMA, navedeno je u saopštenju. Više možete čitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: