Često nerazumevanje puta ka EU

Većina građana podržava pridruživanje Srbije EU, ali često ne razume taj proces i neophodne obaveze, kaže direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

12:05

Default images

Podrška građana integracijama nikad nije pala ispod 60 odsto, što Srbiju čini trećom zemljom u regionu po nivou te podrške, kazala je Milica Delević na međunarodnoj konferenciji "Dijalog građana za evropski konsenzus".

Ona je rekla da bi građane, pored koristi pridruživanja, trebalo upoznati i sa obavezama, za šta je neophodno razviti dijalog.

Prema njenim rečima, centralna tema ne treba da bude brzina usvajanja evropskih zakona, već način njihove primene jer oni doprinose poboljšanju kvaliteta žviota, odnosno svi zakoni koje bi Srbija na putu ka EU trebalo da usvoji su u interesu građana Srbije.

Učesnici skupa ocenili su da je upravo dobra komunikacija civilnog društva sa vladom i institucijama EU preduslov kvalitetnog procesa integracija.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Duško Radaković rekao je da je zbog toga važno da informacije o radu ministarstava i vlade budu javne i dostupne svima.

Sledeći korak je formiranje vladine kancelarije za saradnju s NVO, kazao je izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta i podsetio da neka ministarstva već sarađuju sa velikim brojem organizacija.

Đelić: EU garancija za prosperitet juga Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da će Srbija ove godine podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

On je rekao da je ulazak u EU najbolja garancija za dugoročni period mira i ekonomski prosperitet. "Vlada vodi uravnoteženu politiku prema EU, Rusiji i SAD. Ali, mi nećemo postati deo Rusije, niti 51. američka država. Budućnost Srbije je nedvosmisleno u EU", rekao je Đelić na tribini "Evropska budućnost Juga Srbije" u Bujanovcu.

On je precizirao da je 75 odsto investicija u protekloj godini u Srbiju došlo iz EU, kao i da je 90 odsto spoljne trgovine Srbije koncentrisano na Uniju.

Đelić je na tribini istakao da je Vlada Srbije opredeljena da sve probleme na jugu zemlje rešava na civilizovan način.

Prema njegovim rečima, cela Evropa želi da na ovim prostorima vlada mir, a punopravno članstvo u EU je najbolja garancija za dugoročni period mira.

Potpredsenik vlade je ocenio da je jedna od prednosti juga Srbije u tome što Koridor 10 nije prioritet samo za opštinu Bujanovac ili Preševo, već i za celu Evropu.

Dodao je da je Vlada Srbije učinila napor da završi finansijsku konstrukciju kako bi Koridor 10 bio gotov do kraja mandata Vlade.

"Takođe, želimo da obezbedimo da evropski novac dođe u opštine gde je najpotrebniji. Očekujem da će sve opštine sa juga Srbije imati što više projekata koji će moći da se finansiraju iz evropskih fondova", kazao je Đelić.

On je ponovio da očekuje da će u drugoj polovini godina Srbija uspostaviti bezvizni režim sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: