Ministri ne govore o Kovačeviću

U Vladi Srbije ne žele ni da potvrde ni da demantuju da je iz budžeta izdvojeno milion dolara za rešavanje slučaja Miladina Kovačevića.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 20.02.2009.

09:21

Default images

U Vladi kažu da informacije koje su razmatrane pod oznakom "poverljivo" ne mogu da se iznose, a poverenik za informacije od javnog značaja poručuje da je Vlada dužna da objasni šta je razlog za ograničavanje pristupa informacijama. Građani Srbije i dalje ne znaju da li iz svog džepa plaćaju miran san Miladina Kovačevića u Srbiji jer je ta informacija, kažu u Vladi, državna tajna.

Uprkos saznanjima medija i brojnim zahtevima, niko iz Vlade do ovog trenutka nije hteo ni da potvrdi, ali ni da demantuje da je prošle nedelje odlučeno da Srbija plati 900.000 dolara odštete Štajnhaueru i 100.000 dolara za kauciju koju je okrivljeni za napad na njega, Miladin Kovačević, platio da se brani sa slobode.

Na taj način, kako B92 saznaje, Vlada želi da izdejstvuje da ceo slučaj Kovačević bude prebačen na domaće pravosuđe.

Ministri unutrašnjih poslova i za ljudska i manjinska prava, svaki na svoj način, izbegli su odgovor na pitanje da li je tačno da je država za Kovačevića izdvojila milion evra.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je novinarima "da je slučaj stavljen pod oznaku poverljivosti na predlog ministarstava koja su nadležna, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva pravde".

"Ne možete očekivati od ministra policije da vam govori o informacijama koje su poverljive", odgovorio je Dačić na pitanje novinara o tome na konferenciji za štampu u Palati Srbije, gde su predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja o radu policije.

Na pitanje kako je informacija o slučaju Kovačević izašla u javnost, Dačić je rekao da time ne treba da se bavi Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić nije na konferenciji za novinare u Vladi Srbije želeo da govori o slučaju studenta Miladina Kovačevića, navodeći da je za to pitanje nadležno Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje da će Vlada Srbije obezbediti novac za isplatu odštete studentu kojeg je u tuči povredio Kovačević.

Čiplić je novinarima tokom posete Železnicama Srbije, povodom obeležavanja Međunarodnog dana socijalne pravde, rekao da ne zna o čemu se radi i da se o tome na sednici Vlade nije razgovaralo.

U Ministarstvu spoljnih poslova niko nije bio spreman da odogovri na pitanje da li je tačno da je Vlada za rešavanje slučaja Kovačević odlučila da izdvoji milion dolara, a u Ministarstvu pravde je rečeno da se čini sve kako bi se postigla mogućnost za suđenje u Srbiji.

Manter: Pitajte Vladu Srbije

Američki amabasador Kameron Manter izjavio je u Loznici da pozicija SAD u slučaju Miladina Kovačevića ostaje ista - da treba da izađe pred lice pravde.

"Naša pozicija ostaje ista. Smatramo da je u interesu i našeg i srpskog naroda da se Kovačević nađe pred licem pravde", rekao je Manter.

Vlada, prema navodima medija, namerava da isplati milion dolara na ime odštete za pretučenog američkog studenta, za šta se u SAD sumnjiči Kovačević, koji je uz pomoć falsifikovanih dokumenata uspeo da pobegne u Srbiju.

Upitan da li je Ambasada SAD na bilo koji način bila uključena u moguće pregovore o ponudi za odštetu Brajanu Štajnhaueru, on je rekao da se za sva pitanja o tome treba obratiti Vladi Srbije.

Borivoje Borović, advokat Miladina Kovačevića, kaže da odluka Vlade Srbije da plati odštetu za pretučenog studenta u SAD nema pravni temelj.

"Ni srpski ni američki sud nisu doneli pravosnažnu presudu u vezi s ovim predmetom", rekao je on za Danas.

"Ukoliko Srbija stvarno isplati odštetu, time se prejudicira krivica Kovačevića, koja nije dokazana ni pred jednim sudom", zaključuje Borojević, koji tvrdi da nije bio obavešten o tome da su se vodili bilo kakvi razgovori o odšteti.

Dobar ili loš potez

U Vladi insistiraju da je u interesu države da se stavi tačka na spor sa SAD oko slučaja Kovačević, sa čim se slaže i novinarka Ljiljana Smajlović.

“Ako će Srbija sada sa million dolara da ‘skine sa grbače’ problem sa Amerikom, onda je to, u stvari, dobar posao. Ja razumem što Vlada ovo nije želela da iznese u javnost, jer je ukus ove pobede vrlo gorak”, kaže Smajlovićeva.

“Osim toga, ovde su državni činovnici Srbije napravili grešku, koju će sada da plate poreski obveznici, i sigurno se sada osećaju namagarčenim. S obzirom na to da je ovo uključivalo Hilari Klinton i Čarlsa Šumera, i s obzirom na to da Kovačević ni po koju cenu nije želeo da se vrati u Ameriku na suđenje, mislim da bi ta stvar opterećivala žestoko odnose Srbije i Amerike da Beograd nije učinio ustupke koji će zadovoljiti porodicu povređenog”, rekla je ona.

“Ovo je dobar ‘dil’, ako je sada stvar u pravnom smislu nestala i ako porodica povlači tužbu”, zaključuje Smajlovićeva.

Predsednica Jukoma Biljana Kovačević-Vučo, za razliku od Smajlovićeve, smatra da se, ako je tačna, ova odluka države mora ispitati. Ona kaže i da zbog svoje sadržine ta odluka nikako ne može biti državna tajna.

“Radi se o novcu poreskih obveznika. Odluka ne može da bude prikrivena ni po jednom kriterijumu, bez obzira na Zakon o klasifikaciji podataka, ne može da bude pokrivena državnom tajnom”, smatra ona.

“Meni je malo ‘gorko i tužno’ da je jedan tip koji nokautira, svojim udarcem dovede do toga da jedan čovek bude u komi nekoliko meseci, a cela država se upregne u zaštitu tog jednog čoveka, zato što je krivično delo izvršio u Americi. U čemu je politički interes Srbije da brani tog čoveka?”, pita se Biljana Kovačević-Vučo.

Šabić: Mora da se obrazloži

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio je da Vlada Srbije u Poslovniku lako može naći osnov za proglašavanje neke informacije državnom tajnom, ali i da je dužna da objasni "šta je razlog za ograničavanje pristupa javnosti".

"To je njena obaveza u svakom slučaju, a u ovom je potencirana činjenicom da se radi o disponiranju finansijskim sredstvima na način koji je neuobičajen, kao i vidljivim reakcijama javnosti koje govore o nerazumevanju tog postupka", objasnio je poverenik.

Saglašavajući se sa stavom Vlade da nije dobro da mediji spekulišu o informacijama od državnog interesa, on je upozorio da je "veoma često nepotrebno ograničavanje prava javnosti uzrok spekulacijama".

"U konkretnom slučaju, niko mi se nije obraćao sa zahtevom za zaštitu prava na slobodan pristup informacijama, a čak i da mi se obraćao, ne bih mogao da postupam po toj žalbi, budući da je Vlada jedan od šest državnih organa protiv kojih se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama ne može podneti žalba povereniku, već se zaštita prava obezbeđuje u upravnom sporu pred Vrhovnim sudom Srbije", kazao je Šabić.

Srbija nema, podsetio je, međutim, zakon o klasifikaciji podataka kojim bi se precizno odredilo kada i ko ima pravo i na koliko vremena da proglasi informaciju tajnom i koji je stepen tajnosti, pa je jedini osnov Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Ostale reakcije

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da će tražiti od predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović da parlament obaveže Vladu Srbije da povuče zaključak kojim je plaćeno milion dolara za incident koji je izazvao student Miladin Kovačević.

On je upitao predsednika Vlade Mirka Cvetkovića i predsednika Srbije Borisa Tadića sa kojim pravom su "od Srbije napravili sigurnu kuću i utočište za prestupnike i kriminalce".

On kaže da je skupštinska sednica prilika da se ispravi greška. "Neka se tamo (u Skupštini) pojavi 126 poslanika koji će podržati ideju po kojoj građani Srbije treba da plate milion dolara zbog problema koje je Srbiji napravio jedan probisvet i kriminalac", naveo je Jovanović.

Podmladak Socijaldemokratske unije smatra da je ta odluka Vlade sramna i skupa za ovu državu i da mora biti povučena.

U saopštenju se postavlja pitanje da li Vlada Srbija ovim poručuje mladima kako treba da se ponašaju da bi dobili neograničenu finansijsku podršku države.

"Umesto da plaća ’nestašluke’ svojih građana, za Srbiju bi bilo neuporedivo korisnije i jeftinije da je milion dolara uložila u školovanje mladih ljudi na najboljim svetskim univerzitetima", navodi se u saopštenju.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost zahteva od Vlade Srbije da izađe sa jasnim stavom da li je odobrila isplatu za slobodu Kovačevića.

Ćutanje Vlade izaziva spekulacije javnosti i dodatno dezavuiše pravni i politički sistem Republike Srbije, što je nedopustivo, navodi se u saopštenju.

Nedopustivo je da država zastupa interese pojedinaca na uštrb siromašnih građana Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Pisanje Blica

I list Blic piše da će građani Srbije platiti svojim novcem moguće oslobađanje Kovačevića od optužbe američkog pravosuđa.

Isplatu od milion dolara Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak prošle nedelje, a na preporuku Ministarstva spoljnih poslova ta odluka je proglašena državnom tajnom, potvrđeno je beogradskom listu.

O ovoj odluci Vlade, piše Blic, niko od ministara ne želi zvanično da govori jer bi se, s obzirom na to da je proglašena državnom tajnom, ogrešili o zakon.

Na pitanje zašto je Vlada uopšte donela ovakvu odluku, Blic je dobio dva nezvanična objašnjenja.

Prvo je da se time pokušava izgladiti diplomatski skandal koji je uticao na srpsko-američke odnose time što je Kovačević napustio SAD uz pomoć srpske diplomatije, a drugo da se pokušava izbeći da ova vlada prekrši Ustav, po kome nema izručenja građana Srbije.

Američki mediji navode izjave tužioca i senatora koji ističu da od suđenja u SAD neće odustati. Majka Brajana Štajnhauera, Marlin, kaže da "za sada nema komentar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: