Zapadni lideri čestitaju Kosovu

Predsednik SAD Barak Obama, lideri drugih zemalja koje su priznale Kosovo i međunarodni zvaničnici u Prištini čestali su godišnjicu nezavisnosti pokrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2009.

13:46

Default images

Kosovski predsednik i premijer primili su Obamine čestitke povodom prve godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova. "U ime američkog naroda čestitam vama i građanima Kosova prvu godišnjicu istorijske deklaracije nezavisnosti Kosova", navodi se u Obaminoj čestitki, saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova Fatmira Sejdijua.

Kako se navodi u poruci, SAD će nastaviti da podržavaju Kosovo u naporima da postane punopravna članica međunarodne zajednice.

"Dok narod Kosova radi na zajedničkoj budućnosti, želim da istaknem da će SAD nastaviti da podržavaju multietničko, nezavisno i demokratsko Kosovo u svojim naporima da zauzme zasluženo mesto kao punopravna članica zajednice država", navodi se u čestitki američkog predsednika upućenoj predsedniku Kosova.

Čestitke iz Velike Britanije

Britanska kraljica Elizabeta Druga i britanski ministar spoljnih poslova David Miliband čestitali su kosovskom predsedniku Fatmiru Sejdiju prvu godišnjicu nezavisnosti Kosova, saopštio je Forin ofis.

"Kosovo i njegovi susedi na Zapadnom Balkanu dele zajedničke ambicije za evropsku budućnost... i Britanija je rešena da sarađuje sa svima u regionu na postizanju ovog cilja", izjavio je Miliband povodom godišnjice.

On je rekao da se pre godinu dana "proglašenjem nezavisnosti Kosova otvorilo novo poglavlje u istoriji".

"U godini koja je pred nama, nadam se da ću videti Kosovo koje nastavlja da se kreće svojim trenutnim putem, udaljavajući se iz konflikta u prošlosti ka stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti", rekao je Miliband, navodi se u saopštenju.

Šef britanske diplomatije je dodao da "uvažava to što ova godišnjica izaziva različita osećanja za neke na Kosovu i u regionu".

"Želim da ponovo uverim srpsku vladu da mi priznajemo njihove legitimne interese u vezi sa dobrobiti za zajednicu kosovskih Srba i apelujem na kosovsku vladu da udvostruči svoje napore da pridobije poverenje svih zajednica na Kosovu", rekao je Miliband.

U pismu kosovskom predsedniku, kraljica Elizabeta Druga je uputila "najtoplije čestitke i najbolje želje za dobrobit i sreću narodima Kosova u nastupajućoj godini".

Čestitka od Fejta

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt čestitao je danas svim građanima Kosova prvu godišnjicu nezavisnosti Kosova.

"Na prvu godišnjicu nezavisnosti Republike Kosovo, izražavam moje najtoplije čestitke svim građanima Kosova", poručio je Fejt povodom prve godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Mi, vaši međunarodni partneri, protekle godine zajedno smo s vama putovali i bili svedoci velikih promena koje su se dogodile u vreme kada ste počeli da gradite blistavu budućnost kao demokratsko i multietničko društvo", rekao je Fejt.

On je podsetio i na izazove, navodeći da je pred kosovskim liderima i međunarodnim predstavnicima posao da se "napreduje u svim oblastima reforme i pomirenja" i da se omogući "život stabilnosti i mira s jednakim mogućnostima za sve".

"Želimo vladi i svim građanima Kosova sve najbolje u njihovom radu u uobličavanju svoje sudbine i obećavamo vam našu podršku u svim vašim naporima u približavanju evropskim i atlantskim strukturama u narednim mesecima i godinama", poručio je Fejt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: